Az iraki részvételről tárgyaltak a Külügyminisztériumban

Vágólapra másolva!
Az iraki békefenntartásban való magyar részvételről tartottak megbeszélést a parlamenti frakciók képviselői és a külügyi tárca szakértői szombaton a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen mind a négy országgyűlési frakció képviseltette magát.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium részéről biztonságpolitikai, nemzetközi jogi, kommunikációs, az amerikai-magyar kapcsolatokhoz értő, valamint az európai ügyekben illetékes szakértők adtak választ a politikusok kérdéseire szombaton 9 és 13 óra között - mondta az [origo]-nak Tóth Tamás külügyi szóvivő. A megbeszélésen az MSZP részéről Lendvai Ildikó frakcióvezető és Vári Gyula, az SZDSZ részéről Kuncze Gábor vett részt. A Fidesz frakcióját Balla Mihály és Rahói Zsuzsa (Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója) képviselte, míg az MDF-et Csamba Zsolt. A szakértők válaszai mellett a frakciók képviselői megismerkedhettek az Egyesült Államok hivatalos felkérésének tartalmával is.

Kovács László külügyminiszter pénteken ajánlotta fel a parlamenti frakcióknak, hogy a tárca szombaton szakmai konzultációt folytat velük az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A tárca szerint így a frakciók megalapozott ismeretek birtokában dönthetnek a körülbelül 300 magyar békefenntartó Irakba küldéséről szóló kormányjavaslatról.

A békefenntartó csapatok kiküldetéshez kétharmados parlamenti támogatás kell, ráadásul a kormány a házszabálytól eltérve már a hétfői parlamenti ülésen napirendre venné a kérdést, és ehhez a képviselők négyötödének egyetértése szükséges. A honvédségnek a döntés után 30 napra van szüksége, hogy felkészítse a kontingens tagjait a küldetésre. A gyors döntést sürgeti az is, hogy a segélyszállítmányok minél hamarabb elindulhassanak és biztonságban eljussanak Irak különböző pontjaira.

A frakciók csak hétfőn döntenek a békefenntartó csapatok küldésének kérdéséről. A szocialisták és a szabad demokraták várhatóan támogatják az iraki missziót, a Fidesz azonban - az [origo] értesülései szerint - nem támogatja a békemisszióban való részvételt.