Gyermeke őssejtjei miatt perel egy anya

Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordult egy kismama, aki születendő gyermeke őssejtjeit szeretné eltetetni. A gyermekét egy hónap múlva váró anya azért adott be keresetet, mert egy januári döntés kutatási tevékenységgé nyilvánította az őssejtek levételét, ellehetetlenítve az ezek külföldi tárolását intéző céget - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Egy gyermekét egy hónap múlva váró édesanya azzal fordult a bírósághoz, hogy a hatóságok nem jogosultak a köldökzsinórvér-őssejt tárolásával kapcsolatban meglévő önrendelkezési jogát korlátozni, így nem tilthatják meg az ezzel foglalkozó tevékenységet - írja a Magyar Hírlap.

Őssejtek: meggyógyultak a lebénult egerek/tudomany/elet/20030417ossejtek.htmlAz őssejtkutatás helyzete és kilátásai az EU-ban/tudomany/tarsadalom/20030410azossejtkutatas.htmlAz [origo] Tudomány rovatának cikkei

A lap szerint a kismama korábban kapcsolatba lépett egy Magyarországon működő vállalkozással, amely vállalja az újszülött köldökzsinórvéréből levett őssejtek szállítását és hosszú távú tárolását egy az Európai Unióban 15 éve működő nemzetközi őssejtbank laboratóriumában. A vállalkozás azonban egy idén januári döntés nyomán ellehetetlenült.

Az egészségügyi miniszter tanácsadó testülete, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) ugyanis úgy foglalt állást, hogy "az összegyűjtött, izolált és tárolt köldökzsinórőssejtek lehetséges felhasználása tudományos kutatási stádiumban van, ezért a köldökzsinórvér-őssejtek gyűjtésével és tárolásával kapcsolatos tevékenység egyelőre nem tekinthető megállapodott, rutin egészségügyi szolgáltatásnak".

A jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása. E bizonyos fejlődési irányokba még nem, vagy csak kevéssé elkötelezett sejtek szaporításával és fejlődésük irányításával számos betegség válhat kezelhetővé és gyógyíthatóvá. A kutatók világszerte most vizsgálják azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák vagy befolyásolják az őssejtek fejlődését. Ha sikerül ezeket felderíteni és irányítottá tenni, akkor számos betegség - az Alzheimer-kórtól a keringési zavarokig - válik kezelhetővé, egészen új alapokon. A végső cél ugyanis az, hogy "rendelésre" lehessen előállítani olyan sejteket, szöveteket vagy akár szerveket, amelyekre egy adott betegnek éppen szüksége van. Az őssejtek szaporításával és alkalmazásával lehetőség nyílna sérült vagy beteg szövetek pótlására, cseréjére.