Tízezer új kollégiumi hely magántőkéből

Vágólapra másolva!
Magántőke bevonásával tízezer új kollégiumi férőhely épül a kormány tervei szerint a következő három évben. A kormány emellett arról is döntött, hogy a következő években háromszorosára emelik a diákok által igényelhető lakhatási támogatás összegét.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteki ülésén döntöttek arról, hogy három éven belül tízezer új kollégiumi férőhelyet létesítenek magántőke bevonásával - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter. A számítások szerint a beruházások mintegy 30 milliárd forintot mozgatnak meg, a befektetők - Magyar Bálint szavaival - ugrásra készen állnak, akik közül pályáztatás keretében és verseny útján választják ki a kivitelezőket és fenntartókat.

A magánpénzből épült kollégiumok magasabb színvonalúak lesznek, mint a jelenlegiek, így több pénzbe is kerül majd egy-egy férőhely a tanulóknak. Ezért az oktatási tárca 2006-ig a jelenlegi 3300 forintról havi 10 ezer forintra emeli meg a diákok lakhatási támogatását.

A felsőokatási intézmények hallgatói létszámának nagyarányú emelkedését (1990/91-ben 77 ezer főről az idei tanévre 180 ezerre növekedett a nappalis diákok száma) nem követte az intézmények infrastruktúrájának és a kollégiumi férőhelyek hasonló léptékű bővülése - indokolta a beruházások indokoltságát és sürgősségét a miniszter, aki hozzátette: 126 ezer diák lakik máshol, mint ahol az egyeteme, főiskolája van, de közülük csak 47 ezer részesül kollégiumi ellátásban.