Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Májustól jónéhány gyógyszer ára drasztikusan nőhet

Vágólapra másolva!
Májustól havonta akár több tízezer forintot is kell fizetni több mint száz, eddig ingyenes epilepszia elleni, pszichiátriai és reumatikus gyógyszerért - írja a Magyar Hírlap. A drasztikus drágulás oka, hogy a gyártók az egészségbiztosító felszólítása ellenére nem csökkentették a készítmények árát, ezért ezek kikerülnek a támogatotti körből.
Vágólapra másolva!

Május elsejétől az eddig ingyenes vagy néhány száz forintba kerülő szorongáscsökkentőért, nyugtatóért, reumatikus készítményért, antiepileptikumért és csontritkulás elleni injekcióért több ezer forintot kell majd a betegeknek fizetniük, ha szakorvosuk nem tudja időben átállítani őket más, olcsóbb gyógyszerekre.

A radikális áremelkedés oka, hogy ezek az orvosságok kikerülnek az állam által támogatott készítmények köréből. Januárban még a gyógyszerárváltozás kihirdetése előtt felkérték a gyártókat, hogy március végéig csökkentsék a drága orvosságok árát, különben leveszik azokat a támogatotti listáról.

A gyártók egy éve tudnak ezekről a tervekről, ezért az egészségbiztosítónál nem értik a felháborodást - mondta az OEP gyógyszerészeti főosztályvezetője, Bidló Judit a Magyar Hírlapnak, aki hozzátette: csak olyan orvosságot törölnek, amelyből van forgalomban azonos hatóanyagú olcsóbb készítmény. Egyébként a normatív támogatás megmaradhat, s akár 0-tól 50 százalékos is lehet.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint ez zsarolás, amit az orvos és a beteg is a pénztárcájában fog megérezni. Az elnök szerint elfogadhatatlan, hogy ártárgyalások nélkül, és nem tudni, milyen módon választották ki a betegek és az orvosok által is fontosnak tartott és megszokott gyógyszereket. Az (OEP) ugyanis olyan gyógyszereket is töröl a száz-, illetve kilencvenszázalékos támogatotti listáról - mint például a pszichiátriai termékek esetében -, amelyeknél az azonos hatóanyagcsoportban egyetlenegynek sem marad meg a támogatása. Székely Krisztina úgy látja, a gyártók azért nem csökkentették az ultimátum szerint ezeknek a gyógyszereknek az árát, mert nem lehet már lejjebb menni - írja a Magyar Hírlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről