Több mint 200 ezer kismama kéri a jövedelempótlékot

Vágólapra másolva!
Eddig több mint 200 ezer kismama kérelmezte elmaradt jövedelempótlékát a pár héttel korábban Somogy megyében hozott precedensértékű ítéletek nyomán. A kismamák azonban hiába folyamodnak ilyen irányú igényeikkel az államháztartási hivatalokhoz, azok első fokon jogalap hiányában elutasítják a kérelmeket - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Államháztartási Hivatal a Legfelsőbb Bírósághoz fordult azzal, hogy megilleti-e a 6700 forintos jövedelempótlék és kamatai azokat a kismamákat, akik 1998 tavasza és 2002. március 7. között gyesen voltak. Ezt az összeget az 1996-os jogszabályváltozásokra hivatkozva nem kapták meg a kismamák, mivel korábban felvették az ennél nagyobb összegű akkor bevezetett új gyest - írja a Népszabadság.

A közelmúltban a Somogy Megyei Bíróság három kismama kérelmét hagyta helyben, akik arra hivatkozva, hogy 2002. március 7-ig érvényben volt az a kormányrendelet, amely előírta, hogy a 6700 forintos pótlék jár minden kismamának, visszamenőleg kérték az elmarad jövedelempótlékok kifizetését.

Az ítéletet követően több mint 200 ezer kismama kereste fel az államháztartási hivatalokat ilyen irányú igényével - tudatta a Pénzügyminisztérium, ám hozzátette, hogy a hivataloknak nincsen jogalapjuk a kérelmek teljesítéséhez, ezért első fokon elutasítják azokat. Ez ellen fellebbezhetnek majd a kérelmezők, a szintén elutasító másodfokú döntés után pedig bírósághoz fordulhatnak. Erre azonban már nem lesz szükség a PM szerint, mivel a kérelem a beadása után nem évül el. Ha pedig a Legfelsőbb Bíróság úgy ítéli meg, hogy jogos a jövedelempótlékok utólagos kifizetése, a kormány nem fog minden egyes kérelmezővel pereskedni. A felülvizsgálati határidő április 24-én jár le, az iratok ezt követően kerülnek fel a Legfelsőbb Bíróságra - írja a Népszabadság.