Rossz törvény miatt nincs térképük a prostituáltaknak

Vágólapra másolva!
Egy rosszul sikerült törvény miatt nem tudnak legálisan dolgozni a prostituáltak az országban - ismerte el a jogszabály előkészítését irányító szakember a prostituáltak által indított per szerdai tárgyalásán. Boray Ákos, a BM jogásza szerint a törvény módosítása, amely megoldhatná a problémát, már rég elkészült, de a belügyi tárca vezetői nem foglalkoznak vele. A perben azt szeretnék elérni a prostituáltak, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal kötelezze a XI. kerületi önkormányzatot arra, adja ki a kerületben védett objektumok listáját, ami alapján elkészülhetne a prostituáltak munkaterületét kijelölő térkép.
Vágólapra másolva!

A prostituáltak perének szerdai tárgyalásán Boray Ákost, a Belügyminisztérium jogi főosztályának helyettes vezetőjét hallgatták meg tanúként. Boray készítette elő ugyanis a türelmi zónákról és védett területekről szóló maffiaellenes törvény egy részét. Ebben a törvényben szabályozzák többek között, hogy hol dolgozhatnak a prostituáltak. Boray azt mondta a tárgyaláson, hogy rosszul sikerült a törvény, emiatt nem lehet kijelölni a türelmi zónák mellett a védett övezeteket sem.

A szakember szerint a rendőrök sokszor önkényesen értelemzik a jogszabályokat, és olyan helyekről is elzavarják a prostituáltakat, ahol legálisan várhatnák kuncsaftjaikat. Bekerült ugyanis Boray szerint a védelmi övezetekről is rendelkező törvénybe egy olyan rész is, ami alapján akár a mongol nagykövetség szakácsa által bérelt lakás több száz méteres körzete is védett övezetté nyilvánítható.

Boray elmondta, hogy már rég elkészült a prostituáltakkal kapcsolatos jogszabály módosítása, de a Belügyminisztérium vezetői nem foglalkoznak ezzel és nem terjesztik a kormány elé a javaslatot, ami megoldást jelenthetne a régóta vitatott ügyben.

A perben kifogásolt döntés előzménye az volt, hogy a II. kerületi önkormányzat tavaly azt közölte a Magyar Prostituáltak Országos Egyesületével, hogy az egész Rózsadomb védett övezet, sehol sem dolgozhatnak örömlányok, mert több száz védett objektum található a városrészben. A pontos listát nem adta ki a kerület, arra hivatkozva, hogy nem ismernek minden védett objektumot. Ezután a XI. kerületben próbálkoztak, de ez a kerület is megtagadta a szervezet kérését a védett övezetek közzétételével kapcsolatban.

A jogi eljárás azt követően indult meg, hogy az érdekvédelmi szervezet a kerületi önkormányzat jegyzőjéhez fordult, és kérte, hogy adjon ki hatósági bizonyítványt arról, hogy az általuk megjelölt utcák közül melyek nem védettek. A jegyző ezt megtagadta, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal helybenhagyta a jegyző határozatát. Az egyesület ezek után fordult bírósághoz, és azt kérte, hogy kötelezze új eljárásra a kerületi jegyzőt.