Kevés a donor és a pénz a szervátültetésekre

Vágólapra másolva!
Több száz beteg vár csontvelő vagy valamilyen szerv átültetésére. Tavaly közel százan haltak bele a várakozásba, mivel nem volt megfelelő donor. Sokan számlaszámokon, alapítványokon keresztül gyűjtik a pénz külföldi gyógykezelésre. A szakemberek szerint a donorokon kívül jól működő transzplantációs programokra volna szükség - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) indokolt esetben állja a külföldi gyógykezeléseknek akár a teljes összegét is, így támogatják annak a 18 éves fiúnak a külföldi gyógykezelését is, aki fél éve vár életmentő műtétre, mivel sem a családjában, sem itthon nem találtak megfelelő donort a számára - írja a Magyar Hírlap.

Az OEP amúgy értetlenkedik amiatt, hogy sokszor a hozzátartozók olyan esetben is ragaszkodnak a külföldi műtéthez, ha itthon is találnának donort. Kiss Zsolt az EOP gyógyító, megelőző osztályának vezetője elmondta a Magyar Hírlapnak, hogy idén már 190 csontvelő-átültetésre kötöttek szerződést, az éves kapacitás 200-220. Egy ilyen műtét 18-24 millió forint közötti összegbe kerül. A külföldi gyógykezeléseket külön rendeletben szabályozzák, először egyeztetnek a szakminisztériummal, majd az érintett szakkollégiumokkal, de a pénz nem lehet akadálya a beavatkozásnak.

Az egészségügyi tárca vezető főtanácsosa, Tímár Krisztina szerint a transzplantációkat el kell különíteni a többi műtéttől, mert a szerv nem piaci árucikk, és nem mindenkinek jár. Minden országban érvényes az az elv, miszerint a szervet abba a betegbe kell beültetni, akinek a legtöbb esélye van, hogy tartósan javuljon ezáltal egészségügyi állapota a várakozók közül. Magyarországon 5400 adatot tartalmaz a donor-regiszter, de ha ebben nem találnak megfelelőt, külföldiben keresnek, ami 3-4 hónapig tart és 7-8 millió forintba kerül. Gyakran előfordul azonban, hogy külföldön sem találnak megfelelő donort.

Cukorbetegség: új sejtek, új gének, új gyógymódok/tudomany/elet/20020515cukorbetegseg2.htmlSzerv- és szövetátültetés/uzletinegyed/egeszsegugy/20001026szerv.html

Az új szervre váró betegeknél a szakminisztérium fizeti a beavatkozás költségeit. Magyarországon jelenleg ezer ember vár új vesére, egyesek csak két hétig, de van olyan, aki már tíz éve vár a megfelelő donorra. Borka Péter a Hungarotransplant Kht. igazgatóhelyettese szerint a vesére váróknak jobb a helyzete mint a szív- és májdonorra várakozóknak. Közülük sokan meghalnak a kényszerű várakozás közben. Az esélyek növelésére több donorra, és jól működő transzplantációs programokra volna szükség. Németországban például évente ötven ember jut új szívhez, és kilencven új májhoz. Az igazgatóhelyettes úgy véli, sok múlik a donorokon is, hiszen a tavalyi 299 veseátütetés közül csak 10 esetben volt élő a donor - írja a Magyar Hírlap.