Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kifogásolják a kőbányai vezetők 23 milliós jutalmát

Vágólapra másolva!
Révész Máriusz fideszes képviselő interpellációjában kifogásolta, hogy információi szerint a kőbányai képviselő-testület összesen 23 millió forint plusz juttatást szavazott meg év végén a szocialista polgármesternek és az alpolgármestereknek. A belügyminiszter közölte: ellenzéki polgármesterek is kaptak év végi jutalmat.
Vágólapra másolva!

Révész Máriusz (Fidesz) elmondta: információi szerint a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete az év végén összesen 23 millió forint plusz juttatást szavazott meg a kerület MSZP-s polgármesterének és a két szocialista alpolgármesternek. Az ellenzéki képviselő túlzott mértékűnek tartja az összegeket, mint mondta: a 23 millió forintot a kerületi iskolákra kellett volna fordítani. Felidézte a Belügyminisztérium politikai államtitkárának, Pál Tibornak az ügyben tett egy korábbi nyilatkozatát. Az államtitkár e szerint azt mondta: ha a polgármester megfelelően végzi a munkáját, akkor év végén a képviselő-testület dönt az esetleges jutalom mértékéről. Révész Máriusz szerint azonban ez nem jutalom, hanem plusz juttatás volt.

A kőbányai képviselőtestület oldalahttp://www.kobanya.hu/onkormanyzat/index/kepviselotestulet.htm

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a belügyminisztertől: hogyan kíván fellépni a hasonló, túlzott mértékű juttatások ellen.

Lamperth Mónika belügyminiszter válaszában közölte: ez a kérdés nem az ő kompetenciája, a képviselő-testületben kellene feltenni a kérdést. Az ügy jogi vonatkozásait tekintve elmondta: amennyiben törvénytelenség történt, úgy a Közigazgatási Hivatalnak kell kivizsgálni az ügyet. Ha azonban a döntés morálisan kifogásolható, akkor a választópolgárok ítélkeznek.

A belügyminiszter hozzátette: a polgármesterek havi fizetés melletti javadalmazásáról a képviselő-testület dönt mint a polgármester munkáltatója. Így történt ez Kaposváron és Debrecenben is, ahol fideszes polgármester van - tette hozzá. Egyúttal visszautasította az ellenzéki képviselő azon vádját, miszerint a kőbányai polgármester és az alpolgármesterek csak azért kaptak volna jutalmat, mert szocialisták.

Révész Máriusz nem fogadta el a választ, az Országgyűlés többsége viszont igen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről