Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik Tocsik Márta büntetőperének másodfokú tárgyalása, de előfordulhat, hogy ismételten új elsőfokú eljárásra kötelezik a korábban az ügyben már kétszer is ítélkező Fővárosi Bíróságot. Az első büntetőperben, még 1999-ben felmentették Tocsikot. A fellebbezést követően azonban a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A megismételt perben nem jogerősen négy év börtönre ítélték a sikerdíjáról elhíresült jogászt.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Tocsik Márta

Kedden kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon (LB) Tocsik Márta és nyolc társa büntetőügyének másodfokú tárgyalása. Az elsőfokú ítélet ellen ugyanis a vád és a védelem is fellebbezett. Előfordulhat azonban, hogy a másodfokú per tárgyalása helyett a bíróság új, elsőfokú eljárásra kötelezi másodszor is az ügyben már két alkalommal is ítéletet hozó Fővárosi Bíróságot. A tavaly márciusi ítélet ellen ugyanis fellebbezett a vád és a védelem is. Amennyiben az LB helyt ad az indítványoknak, a Fővárosi Bíróságnak (FB) harmadszorra kellene tárgyalni az ügyet.

Az FB 2002 márciusában bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt elsőfokú ítéletében négy év börtönre ítélte Tocsik Mártát, akinek emellett 640 millió forint értékben elkoboznák vagyonát is. Három és fél évet kapott bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt az ÁPV Rt. egykori vezető jogásza, Liszkai Péter. A privatizációs vállalat volt elnökét, Szokai Imrét nagy értékre, folytatólagosan elkövetett hűlen kezelés miatt négy és fél év börtönnel sújtotta a Fővárosi Bíróság. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt - aki az adott időszakban a párt pénztárnoka volt - és Budai György szabad demokratákhoz közel álló vállalkozót ugyanakkor felmentette a bíróság a zsarolás vádja alól.

A vádlottak közül az ügyészség most Tocsik Márta, Liszkai Péter és Szokai Imre ítéletének súlyosbítását kérte. A vádlottak Boldvai és Budai kivételével mind felmentésért fellebbeztek, eljárásjogi szabálytalanságok, illetve a tényállás megalapozatlansága miatt. Az ügyészség Boldvai és Budai esetében azt kérte, hogy rendeljenek el új eljárást. Ezúttal csalással vádolják őket. Ha a bíróság helyt ad az indítványoknak, elképzelhető, hogy másodszor is újrakezdik a Fővárosi Bíróságon a Tocsik-ügy tárgyalását.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú, 1999. februárjában hozott, de 2000-ben megalapozatlanség miatt megsemmisített ítéletében még felmentette Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. vád alá helyezett egykori vezetőit. 10 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte viszont a később felmentett Boldvai László MSZP-s országgyűlési képviselőt. A bíróság akkor hat hónap végrehajtandó fogházbüntetést szabott ki Budai György vállalkozóra, és 5 millió forint vagyonelkobzással is sújtotta.

Az 1996-ban kipattant privatizációs botrány kapcsán az ügyészség 1997-ben nyújtotta be a vádiratot, melyben a 804 millió forintos sikerdíjáról ismertté vált Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. több vezetőjét hűtlen, illetve hanyag kezeléssel vádolták meg. Boldvai László és Budai György ellen befolyással üzérkedés, később zsarolás volt a vád, jelenleg pedig csalással vádolja őket az ügyészség.

Az ügy bonyolultságára jellemző, hogy a büntetőügy mellett az ügyészség egy polgári pert is indított Tocsik sikerdíjas szerződései ügyében. Ebben az eljárásban a szerződések érvénytelenségének kimondását kérték. A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint azonban jogszabályt nem, csak jó erkölcsöt sértettek a szerződések. Ugyanakkor ebben az ügyben is új eljárásra kötelezték az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságot, annak megállapítása érdekében, valójában mekkora sikerdíj járt volna Tocsiknak.