Kilakoltatás fenyegeti a laktanyalakókat

Vágólapra másolva!
Lakása elvesztésétől fél több száz család Esztergomban a volt szovjet laktanya területén létrehozott lakótelepen. A megyei APEH szerint ugyanis a két-három éve itt élő emberek jogtalanul igényelték vissza az áfát és vették igénybe a szociális kedvezményeket a lakások vásárlásakor. A családoknak ezért most milliókat kellene visszafizetniük.
Vágólapra másolva!

A megyei adóhivatal ellenőrzést indított a 2000-es évre visszamenőleg az esztergomi lakótelep lakói által felvett lakáscélú és adó-visszatérítési támogatásokkal kapcsolatban. Az APEH szerint a régi laktanyaépületekből kialakított lakások megvásárlásához nem jártak volna az állami kedvezmények: a lakásépítési támogatás, köznyelven szocpol (ez egy háromgyerekes családnál 2,2 millió forinttal csökkenti a lakás árát) és a 400 ezer forintos áfa-visszatérítés. Mindez legalább kétszáz családot érinthet - írja a Magyar Hírlap. Az APEH álláspontja ugyanis az, hogy a támogatás csak új lakás felépítése vagy vásárlása esetén igényelhető, meglévő épület - így például laktanya - felújítására a kedvezmény nem vehető igénybe.

A lakótelepen szinte kivétel nélkül szociálisan hátrányos helyzetű nagycsaládosok élnek. A családoknak most milliókat - a késedelmi pótlékok miatt némely esetben a lakás értékénél is nagyobb összeget - kellene visszafizetniük.

Az esztergomi önkormányzat 1997-ben ingyenesen kapta meg a város szélén lévő laktanyát, a terület nagyobb részét eladta a CSŐVISZSZ Kft.-nek, annak fejében, hogy a cég lakásokat épít. A CSŐVISZSZ, illetve az értékesítést végző Komterv Kft. 1999 őszén hirdette meg az első lakásokat, úgy, hogy arra szocpol igényelhető, és az árat tovább csökkenti az adó-visszaigénylési lehetőség. A Komterv Kft. ügyvezető igazgatója szerint az akkor hatályos szabályok szerint jártak el, ugyanakkor hozzátette: a szocpol jogosságát nem ők, hanem az Esztergom és vidéke Takarékszövetkezet (EVTSZ) állapította meg. Az EVTSZ vezetősége úgy látja: az akkori jogszabályoknak és adópolitikai irányelveknek megfelelően jártak el, és vállalják a következményeket, ha mégis hibáztak.

Az esztergomi önkormányzat jogértelmezése szerint sincs igaza az APEH-nek, az emberek jogosan vették fel a kedvezményeket - mondta Varga László jogtanácsos.