Kovács László maradt az MSZP elnöke

Vágólapra másolva!
Az MSZP tisztújító kongresszusán csak egy kisebb meglepetés történt, mégpedig az, hogy a választmányi elnök Jánosi György maradt. Horn Gyula volt pártelnök kritizálta a kormányt és Kovács László jelenlegi pártelnököt is. Horn szerint a pártvezetés méltatlanul háttérbe szorítja az időseket. Kovács viszont arról beszélt, hogy meg kell újítani a pártot, és üdvözölte a vezetőváltásokat az alsóbb szervezeteknél.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kovács László külügyminisztert - egyedüli jelöltként, a 623 küldött 583 szavazatával - ismét megválasztották az MSZP elnökének, így a párt élén nem történt változás, csakúgy, mint az elnök-helyettesi poszton, ahol Szili Katalin (a parlament elnöke) marad továbbra is Kovács helyettese. Szilire 627 küldöttből 615-en voksoltak. A két alelnöki tisztségért Hiller István (az oktatási tárca államtitkára) és Szekeres Imre (Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára) indult harcba, és mivel vetélytársak nem voltak, megválasztásuk nem lehetett kétséges. Hillernek jutott a több szavazat, mégpedig 598, míg Szekeres 502 voksot szerzett. Az alelnöki posztokon tehát változás történt, mivel mostanáig Juhász Ferenc (honvédelmi miniszter) és Lendvai Ildikó (frakcióvezető) töltötték be ezeket a posztokat, de ők nem indulnak újra.

Egyedül az országos választmány elnöki posztjáért volt verseny, ahol némi meglepetésre Jánosi György sportminiszter legyőzte kihívóját, Botka László szegedi polgármestert. Jánosi 369 szavazatot kapott, míg vetélytársa 212-t.

Pártelnökként azon leszek, hogy mindent megtegyek a megújulás, a korszerűsítés sikere érdekében - jelentette ki Kovács László az MTI-nek szombaton azt követően, hogy az MSZP kongresszusa ismét párt első emberévé választotta. A most következő másfél évben hajtják végre a párt folyamatos megújításának és korszerűsítésének egy újabb fontos szakaszát, amely 2004-ben, az őszi tisztújító kongresszuson zárul - mondta Kovács László, aki hangsúlyozta: ennek eredményességén múlik nagy mértékben a 2006-os parlamenti választás sikere.

A kongresszuson két korábbi pártelnök is kritizálta az MSZP vezetését és a kormány működését. Horn Gyula volt pártelnök és miniszterelnök szerint a mostani, újraválasztásukra készülő pártvezetők nem foglalkoznak eleget a párttal. Horn szerint Kovács fiatalítással kapcsolatos lépései sokszor abban merülnek ki, hogy szembeállítják a generációkat a párton belül. Horn szerint az időseket egyszerűen félreállítják.

Hornnak az sem tetszik, hogy "különböző pénzügyi csoportosulások befolyása" alá került a kormány. Szerinte ezzel egy szűk réteg érdekei kerültek előtérbe, ahelyett, hogy a társadalom nagyobb részére figyelnének.

Kovács László pártelnök kiállt a fiatalítás mellett Horn Gyula ellenében. Szerinte a pártnak ezzel a kongresszussal el kell kezdenie a megújulásra koncentrálni, hogy az MSZP szociáldemokrata jellege tovább erősödjön. Szerinte korszerűsíteni kell a szervezeti működést, és a jobb hatékonyság érdekében módosítani kell az alapszabályt. Erről a kongresszus zárt ülésen fog tárgyalni.

Kovács üdvözölte, hogy megindult a párt belső megújulása, és nem sajnálkozott a Horn Gyula által megvédett régi gárda bukása felett. Kovács pozitívumként említette, hogy 8 megyében új elnököt választottak, és az alapszervezetek 21 százalékában lecserélték a vezetést. Kovács kijelentette, hogy már most elkezdenek felkészülni a 2006-os választásokra.

Nyers Rezső, az MSZP első elnöke szintén kritizálta a szocialista kormányt. Szerinte túlbürokratizált a hatalom, és túl sokan dolgoznak a Miniszterelnöki Hivatalban. Arra figyelmeztette a kormányt, hogy nem lesz elég pénz a választási ígéretek teljesítésére. Szerinte le kellene váltani Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, mert a jegybank nem működik együtt a kormánnyal. "Járai Zsigmond nagyobb szabadságot engedett meg magának, mint amit eltűrhet egy kormány" - fogalmazott.

A kongresszuson részt vesz Medgyessy Péter miniszterelnök is, de csak vendégként, mert nem tagja az MSZP-nek. A miniszterelnök csak holnap fog felszólalni és egyelőre nem reagált Horn Gyula vádjaira. Kuncze Gábor, a szocialistákkal kormányzó SZDSZ elnöke vendégként szintén ott van a kongresszuson, jelentette az [origo] tudósítója.