Leáll a rákospalotai szemétégető

Vágólapra másolva!
Április elsején a főváros leállítja a rákospalotai szemétégetőt - erre kötelezte az önkormányzatot egy korábbi, elsőfokú bírósági ítélet. A főváros ugyanakkor a bírósági döntéssel nem ért egyet, szerintük az égetőmű törvényesen működik, és a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy megkezdték az égető felújítását.
Vágólapra másolva!

A IV. kerületi (Újpest) önkormányzat március elején nyert pert első fokon a rákospalotai szemétégető ügyében, az ítélet szerint súlyos egészségkárosító hatása miatt március 31-én be kell zárni a hulladékfeldolgozót. A főváros, bár nem ért egyet a bíróság döntésével, jogtisztelő, így április 1-jén leállítja a rákospalotai hulladékhasznosító művet, amely Budapest szilárd hulladékának 60 százalékát égeti el - közölte Vajda Pál főpolgármester-helyettes. A főváros szerint az égetőmű jelenleg is törvényesen működik, mert igaz, hogy nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat 1993-tól, de vonatkozik rá az a jogszabály, amely a tulajdonos forráshiánya miatt 2007. október 30-ig lehetővé teszi a határérték feletti kibocsátást.

Vajda elmondta: a bíróság nem vette figyelembe, hogy tavaly december végén megkezdődött az égetőmű 19,2 milliárd forint forrásigényű rekonstrukciója; az első két felújított kazán jövő áprilisban áll ismét üzembe. "Addig, amíg elkészülnek a felújított kazánok, illetve amíg a bíróság másként nem dönt, nem fog hulladékot égetni a rákospalotai mű" - tette hozzá a főpolgármester-helyettes, aki arról is beszélt: beadták a fellebbezést a bírósághoz, és kérték a végrehajtás felfüggesztését, ezt azonban csütörtökön elutasították.

Az égetőmű leállítása alatt a hulladékot Pusztazámoron helyezik el, az 1,4-1,5 milliárd forintos többletköltséget a szelektív hulladékgyűjtésre szánt fővárosi pénz átcsoportosításával és a szemétszállítási díj emelésével szándékozik finanszírozni a főváros.

A Horn-kormány 1997-ben meghatározta a rekonstrukcióhoz szükséges forrásokat és vállalta a kormánygaranciát a hitelfelvételhez - mondta az előzményekről Vajda Pál. A 9 milliárd forintosra tervezett beruházás 50 százalékát finanszírozta volna a kormány 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással és 1,8 milliárd forint kamatmentes hitellel. Vajda elmondása szerint a Fidesz-MDF-FKGP-kormány megvonta a hitelfelvétel kormánygaranciáját, és három évre "jegelte" a rekonstrukció ügyét. A Fővárosi Közgyűlés 2000 végén döntött arról, hogy állami segítség nélkül, hitelező bankok részvételével végrehajtja a felújítást; ekkor a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ült, és 2001 végén kiírták a nemzetközi tendert. A hitelfelvételre azonban továbbra sem vállalt garanciát az Orbán-kabinet. Az égetőmű felújítása az eredeti tervekben szereplő 2002-es befejezés helyett most 2005. december végére várható. "Birtokomban van egy levél, amelyben Illés Zoltán, az előző kormány környezetvédelmi bizottságának elnökeként a hitelező bankhoz fordult, hogy az ne támogassa a beruházást" - közölte Vajda Pál.

Hajdu László (MSZP) XV. kerületi polgármester elmondta: a képviselő-testület szerdai közgyűlésén határozatot fogadott el, amelyben kijelentik, a szemétégető körül kialakult helyzetért az Orbán-kormányt súlyos felelősség terheli az elmúlt négy évben hozott halogató döntése és a fővárost érintő megkülönböztető politikája miatt.