Hajléktalanoknál a Millenáris-órák profitja

Vágólapra másolva!
Az Álmok álmodói kiállításon ajándékként osztott karórák behozatalából származó extraprofitból különleges forgatókönyveket rendelt a behozó cég - írja a Magyar Hírlap. A műveket hajléktalanok írták meg, de olvasni nem lehet őket, mert külföldön lektorálják.
Vágólapra másolva!

Tizenötmillió forintért rendelt forgatókönyveket hajléktalanoktól az Álmok álmodói kiállításon a belépőhöz adott karórákat 280 milliós extraprofittal behozó Globe Trotters Kft. - írja a Magyar Hírlap. A nyolc elemit végzett homelessek művei azonban nincsenek meg, mert azokat százezer dollárért külföldre küldték "szakértetni" - állítják az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága által - az ajándék karórákkal kapcsolatos nyomozás során - meghallgatottak. A lap értesülései szerint a tranzakciókat szabályosan leadózták, és szabályos számlák vannak a hajléktalanok nevére kiállítva.

Az importcég a szóróajándék behozatalára jött létre: a Globe Trotters Kft.-t 2001. november 21-én jegyezték be a cégbíróságon. A társaság ügyvezetője bűnsegédként gyanúsítottja a Millenárissal kapcsolatos eljárásnak. A szóróajándékokat a Globe Trotters Kft. hozta be hetvenmilliós értékben és adta át 350 millió forintért a megrendelő Millenáris Rt.-nek. Utóbbi 2001-es alakulásakor szintén egy off-shore cég, valamint a Fidesz közelinek mondott Axon cégcsoport érdekeltségébe tartozó Közgép Rt. tulajdonában állt. Utóbbi - egy szolnoki magánszemély többségi tulajdona mellett - ma is tulajdonosa a társaságnak.