Medgyessy nem ment a külügyi bizottság elé

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági kabinet ülése miatt nem jelent meg a külügyi bizottság előtt Medgyessy Péter kedd délelőtt. A bizottság az iraki helyzettel kapcsolatban hallgatta volna meg a kormányfőt. Medgyessy távolmaradását ellenzéki és SZDSZ-es képviselők is bírálták. A kormányszóvivő ugyanakkor kedden jelezte: Medgyessy  Péter szerdán elmegy a bizotság elé.
Vágólapra másolva!
Megerősítették Paks és Ferihegy védelmét/itthon/20030318fokozottan.htmlOrbán: a kormány a háború oldalán áll/itthon/20030318orban.htmlIrak oldal/irak/index.htmlMinden hír és háttér az [origo] mellékletében

Nem jelent meg Medgyessy Péter miniszterelnök az Országgyűlés Külügyi Bizottságának keddi ülésén, amelyen az iraki válsággal kapcsolatos kérdésekről adott volna tájékoztatást. Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke megfutamodásnak nevezte a kormányfő távolmaradását az ülésről.

A miniszterelnök kedden délelőtt levelet juttatott el Németh Zsoltnak, és abban jelezte: a nemzetközi helyzetre való tekintettel személyesen kíván részt venni a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén, amely egy időben van a külügyi bizottság ülésével. Medgyessy Péter a levélben közölte: egy későbbi időpontban kész megjelenni a külügyi bizottság előtt.

Németh Zsolt a távolmaradást úgy értékelte, hogy a kormányfő fél számot adni a közvélemény előtt "egy felhatalmazás nélküli amerikai háborúban történő magyar szerepvállalásról". A távolmaradás felelőtlenség Magyarország polgáraival szemben, és a bizottság, valamint az Országgyűlés semmibevételét is jelenti - fogalmazott Németh Zsolt.

Szerencsétlennek nevezte Medgyessy Péter távolmaradását az SZDSZ-frakció nevében Eörsi Mátyás bizottsági alelnök is. A testület Eörsi Mátyás ügyrendi javaslatát elfogadva úgy határozott, hogy Németh Zsolt levelet ír a miniszterelnöknek, amelyben sajnálatosnak nevezi, hogy nem jött el az ülésre, ugyanakkor alkalmat ad arra: még az Iraknak szóló amerikai ultimátum lejárta előtt kerüljön sor találkozóra a bizottsággal.

A külügyi bizottság többsége megszavazta azt az MSZP-s indítványt is, amely szerint a levélben szerepel majd: a bizottság "a rendkívüli helyzetre való tekintettel megértéssel fogadja" Medgyessy Péter távolmaradását az ülésről.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a bizottsági ülést követően bejelentette: Medgyessy péter szerdán elmegy a testület elé. Mint a kormányszóvivő jelezte, a kormányfő előbb szeretett volna tájékozódni, majd csak azután tájékoztatni az ügyben, ezért ment a bizottság helyett a nemzetbiztonsági kabinet ülésére kedden.