Szekeres és Hiller lesznek az MSZP alelnökei

Vágólapra másolva!
A tisztújító kongresszusra készülő MSZP jelölőbizottsága kedden meghallgatta a különböző vezető tisztségekre jelölt politikusokat. A nyolc alelnökjelöltből csupán három vállalta a megmérettetést, közülük is csak Szekeres Imre és Hiller István politikai államtitkárok kapták meg a jelölőbizottságtól a szükséges egyharmados támogatást. Baja Ferenc államtitkár semmilyen jelölést nem vállalt.
Vágólapra másolva!

Kovács László pártelnöknek és Szili Katalin elnökhelyettesnek nincs kihívója. A két alelnöki posztra eredetileg nyolc jelölés érkezett, de a két posztért csak ketten indulnak: Szekeres Imre, a MeH politikai állatitkára és Hiller István, az oktatási tárca politikai államtitkára - mondta az [origo]-nak Lendvai Ildikó, a jelölőbizottság elnöke. Az [origo] információi szerint Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Lamperth Mónika belügyminiszter, Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Botka László szegedi polgármester egyéb feladataira hivatkozva nem vállalta végül a jelölést. Nagy Sándor, a MeH politikai államtitkára indult volna, azonban nem kapta meg a jelölőbizottság egyharmadától a szükséges támogatást.

A választmányi elnöki posztra a bizottság Botka Lászlót és Jánosi György jelenlegi választmányi elnököt jelöli. Az [origo] információi szerint a másik két jelölt, Földes György volt választmányi elnök és Simon Gábor, a frakció munka világa munkacsoportjának vezetője nem vállalta a jelölést.

Az elnökség tíz választható tagjára 28 hivatalos jelölt lett: Arató Gergely, a frakció ifjúsági munkacsoportjának vezetője, Csányi Szilvia, Mesterházy Attila, a sportminisztérium politikai államtitkára, Nagy Nóra, Németh Balázs, Tóbiás József párigazgató, Tokajiné Demes Katalin, Újhelyi István, a Fiatal Baloldal elnöke, Zuschlag János, Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, Juhászné Lévai Katalin, Lamperth Mónika, Burány Sándor munkaügyi miniszter, Hubai László, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Keleti György egykori honvédelmi miniszter, Kiss Péter, Kocsi László, a kulturális tárca politikai államtitkára, Mandur László, Mártfai Péter, Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, Pénzes Mihály, Simon Gábor, Sós Tamás Heves megyei elnök, Szabó György Borsod megyei elnök, Szanyi Tibor földművelésügyi államtitkár, Toller László pécsi polgármester és Varjú László frakcióigazgató.

Az [origo] információi szerint nem vállalta a jelölést az elnökségi tagságra Nagy Sándor, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP budapesti frakcióvezetője, Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára, Katona Béla és Keller László közpénzügyi államtitkár.

Az etikai bizottsági elnöki posztra Steiner Pált és Vastagh Pált jelölte a bizottság. A pénzügyi ellenőrző bizottság élére Bakonyi Tibor vagy Keller László kerülhet.

A pénztárnoki tisztségre Puch László maradt az egyetlen jelölt, aki eddig is betöltötte ezt a posztot.

A tisztújító kongresszust március 29-30-án tartja az MSZP.

Kapcsándi Dóra