Rokonokkal dolgoztat a sárbogárdi önkormányzat

Vágólapra másolva!
A szocialista irányítású sárbogárdi önkormányzat MSZP-s alpolgármesterének apját - aki a Fejér megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője is - bízta meg több alkalommal a közgyűlés a város jogi képviseletével. Az ügyekben eljáró ügyvédi irodának ráadásul ügyvédjelöltként tagja maga az alpolgármester is. Azt Sárbogárd polgármestere nem árulta el, hogy pontosan mennyi pénzt fizettek ki az alpolgármester apjának, csak annyit közölt: eddig bruttó kétszázezer alatti az összeg.
Vágólapra másolva!

Szabadkai József ügyvédet, a Fejér megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetőjét bízta meg három munkaügyi és egy polgári peres eljárásban is a sárbogárdi önkormányzat jogi képviseletével a város közgyűlése tavaly október 20. óta. Az ügyvéd fia, Szabadkai Tamás Sárbogárd MSZP-s alpolgármestere ráadásul ügyvédjelöltként tagja az önkormányzati megbízásokat elvállaló ügyvédi irodának.

Szabadkai József elismerte, hogy 2002. október 20. óta, amióta fia alpolgármester, négy megbízást kapott ügyvédként az önkormányzattól. Elmondta azt is, hogy már korábban is több alkalommal kapott eseti megbízásokat a sárbogárdi önkrományzattól. Ráadásul az előző ciklusban, amikor még jobboldali többség irányította a várost, több megbízást kapott - állítja Szabadkai.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy azért vállalta az önkormányzati ügyeket, mert ezzel szerinte pénzt spórolhat meg a városnak, más ügyvédek ugyanis szerinte jóval drágábban vállalják a hasonló megbízásokat. Volt olyan eset is, amikor először másik ügyvédet kért fel az önkormányzat, de az nem vállalta az ügyet - mondta.

Azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi pénzt kapott a várostól, csak annyit közölt, hogy esetenként néhány tízezerért dolgozott Sárbogárdnak, a négy eseti szerződés pedig összesen néhány százezer forintnyi bevételt jelentett. Szabadkai szerint a három lezárt ügyben eddig munkájával 5-6 milliót takarított meg a városi önkormányzatnak, a perekben visszanyerte az önkormányzatnak a neki kifizetett megbízási díj és költségtérítés összegét. Szabadkai elmondta, hogy az önkormányzati megbízások csak töredékét teszik ki irodája forgalmának. Az ügyvéd elismerte, hogy ügyvédjelöltként fia, az alpolgármester is tagja az irodának. Hozzátette ugyanakkor, tudomása szerint fia nem szavazott, amikor a megbízásokról kellett dönteni. Szabadkai Tamás alpolgármester, MSZP-s önkormányzati képviselő nem nyilatkozott az ügyről, azt mondta, nem illetékes a kérdésben.

Juhász János, a város szocialista polgármestere viszont írásban tájékoztatta az [origo]-t a vitatott szerződésekről. Ebben megerősítette az ügyvéd által elmondottakat: három munkaügyi és egy polgári peres eljárásban képviselte Szabadkai József az önkormányzatot október 20. óta, a négyből három ügyet már lezártak. Azt a polgármester sem árulta el, hogy pontosan mennyi pénzt kapott Szabadkai, csak annyit közölt, a három, már lezárt ügyért összesen, munkadíjként és költségtérítésként bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet utaltak át az ügyvédnek. Juhász hozzátette: az előző, politikai szempontból jelentősen eltérő összetételű képviselő-testület is nagyon sokszor igénybe vette a jó hírű ügyvédi iroda szolgáltatásait.

Komáromi Gergely