Vágólapra másolva!
A májusra tervezett kormányátalakítás során biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti és kulturális örökség minisztere távozik, de felmerült több más miniszter és államtitkár leváltása is - írja a Népszabadság. A lap szerint feltehetően szakmai okok miatt távozik még az átalakítások előtt Szalay István, egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság úgy tudja, hogy Medgyessy Péter kormányfő májusban, a kormány egyéves munkájának értékelésével egyidejűleg átalakítja a kabinetet. A lap szerint biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti és kulturális örökség minisztere megválik posztjától - lehetséges utódjáról még nincs döntés. Állítólag felmerült Lendvai Ildikó neve is, de ezzel üressé válna a párt frakcióvezetői posztja.

A Népszabadság szerint várható, hogy a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium élén is változások történnek, az SZDSZ-es tárcák tekintetében pedig felmerült Kovács Kálmán informatikai és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter lecserélése. Változtatások lesznek az államtitkárok posztjainál is.

A lap szerint ugyanakkor a közeljövőben - még a májusra tervezett átalakítások előtt - távozik a kabinetből Szalay István egyházügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. A matematikus végzettségű Szalay korábban szegedi polgármester és az MSZP parlamenti képviselője volt, az egyházakkal csak érintőlegesen került kapcsolatba. Államtitkári kinevezése meglepetést keltett, és a kinevezése óta eltelt időben sem sikerült szakmai elismerést kivívnia a poszton - írja a lap, megjegyezve, hogy a párton belül többen kritizálták tevékenységét. Utódjáról még folynak az egyeztetések.