Vágólapra másolva!
Az Oktatási Minisztérium a tervek szerint már ez év szeptemberétől csökkentené a diákok óraszámát bizonyos évfolyamokon. Az érintett évfolyamokon összességében heti átlag két és fél órával csökkennének a tanulói terhek - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Elsőként az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon csökkentenék a tanórák számát, később azonban felmenő rendszerben a többi osztályban is kevesebb időt kell majd a diákoknak a padokban ülniük.

A változtatások alapján a harmadik osztályosok csak napi négy órát töltenének iskolapadban, és a hatodikosoknak sem lenne minden nap öt órájuk, mint a jelenleg hatályos közoktatási törvény szerint. A nyolcadikosok esetében is napi öt óra lenne a maximális iskolai foglalkoztatás időtartama.

A változásokra akkor kerülhet sor, ha április 30-án megjelenik a kerettantervi tananyagot csökkentő miniszteri rendelet, amely a közoktatási törvény ide vonatkozó részének hatályba lépésének egyik feltétele.

Ugyancsak április végére készülne el az érettségi követelményeket szabályozó rendelet módosítása, így az iskolák az új kerettantervi tananyag, és az érettségi követelmények alapján saját maguk dönthetnének arról, mely területeken csökkentenék az órák számát. Az Oktatási Minisztérium ajánlásként egy minta óratervet készít az iskoláknak, de a tényleges változtatásokról minden intézmény saját tantervében döntene - írja a Magyar Hírlap.