Elutasítja Magyarország a NATO eszközigényét

Vágólapra másolva!
Semmilyen eszközt nem küldünk az Irak elleni esetleges háborúba, még a felkérések ellenére sem - mondta a honvédelmi tárca szóvivője. A taszári bázissal, a légtér átengedésével és a vasúti vonalak használatának engedélyezésével segítünk a szövetségesünknek.
Vágólapra másolva!
Lemaradásban a lengyel, cseh és magyar haderő/nagyvilag/20021111lassu.html

A felkérés ellenére semmilyen eszközt nem küldünk Irakba, még gázálarcot sem - nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az [origo]-nak. Matyuc Péter azt is elmondta, hogy Magyarország a taszári bázis átengedésével, valamint Törökország védelmének érdekében a légterének és a vasúti vonalainak használatának engedélyezésével tesz eleget a szövetségi kötelezettségeinek.

Az [origo] azután tette fel ezt a kérdést a honvédelmi tárca képviselőjének, hogy Kovács László külügyminiszter azt nyilatkozta: most vizsgálják, hogy milyen eszközöket ajánlhat fel Magyarország a NATO kérésére. Kovács a Népszabadságnak adott interjúban egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy az a látszat alakulhatott ki, mely szerint Magyarország "biztonsági potyautas" a NATO-ban. A külügyminiszter azonban elsősorban arra utalt, hogy a Fidesz követeléseivel megnehezítette a légtér- és vasúthasználat engedélyezését.

Magyar Honvédségnek mind az atom-, mind a vegyi és biológiai védelmi képességeit fejlesztenie kell, ezért megfelelő eszközök sem nagyon lennének, amelyeket a szövetségesek hasznosíthatnának. Eszközök mellett természetesen alakulatokat, de még egyetlen embert sem küldünk katonai célból az iraki térségbe - mondta Matyuc Péter, aki emlékezetett rá, hogy bár vannak cseh katonák Kuvaitban az amerikaikkal, a cseh elnök azt ígérte nekik, hogy háború esetén büntetlenül hazatérhetnek, valamint ENSZ BT-határozat nélkül semmilyen akcióban nem vehetnek részt.