Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tévedésből reklamálja választási eredményét az FKGP

Vágólapra másolva!
Választási csalást emlegetett Fidesz frakció egyik kisgazda tagja, azt nyilatkozva az egyik lapban, hogy az FKGP-nek hivatalosan bejelentett eredménye nem állja meg a helyét. Szerinte a párt nem 0,76 százalékot ért el, hanem 0,98-t. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a képviselő nem ismeri a törvényt, mivel két dolgot kever össze: a parlamenti küszöbhöz csak a listás szavazatokat nézik (0,76 %) a költségvetési támogatás kiszámításához viszont összesítik a pártlistára és párt jelöltjeire leadott szavazatokat (0,98%). 
Vágólapra másolva!
Balogh Gyula kisgazda alelnök

Ismét választási csalást emlegettek a tavalyi országgyűlési választások kapcsán. Ezúttal Balogh Gyula fideszes képviselő nyilatkozta ezt a Magyar Nemzetben, arra hivatkozva, hogy szerinte elszámolták az FKGP (amelynek ő az alelnöke) választási eredményét. A hivatalos és jogerős végeredmény szerint ugyanis a listán 0,76 százalékot kaptak (ez a parlamenti küszöb miatt lényeges), viszont az FKGP egy, az Országos Választási Bizottság elnöke által írt levélre hivatkozva állítja, hogy a párt "a szavazatok 0,979 százalékát szerezte meg".Az utóbbi szám azonban a párt listájára és az egyéni jelöltjeire adott szavazatok összességére vonatkozik, amelyek a költségvetési támogatás miatt fontosak. A költségvetési támogatáshoz ugyanis csak azok a pártok juthatnak, amelyek a választások első fordulójában részt vett szavazók pártra, illetve a párt jelöltjeire adott voksoknak legalább 1 százalékát megszerzik.

A BM hivatalos választási oldalahttp://www.valasztas.hu

A kisgazdák úgy látszik, nem ismerik a törvényt, mivel a pártok költségvetési támogatásához a pártra és jelöltjeire leadott szavazatok számítanak - mondta az Országos Választási Iroda vezetője az [origo]-nak. Rytkó Emilía szerint előbb meg kellene néznie a törvényt, mielőtt valaki választási csalásról nyilatkozik. A két szám közti eltérés ugyanis ebből adódik és nem számítási hibából.

Mindezek ellenére egy csütörtöki sajtótájékoztatón Balogh Gyula azonnali lemondásra szólította fel a belügyminisztert és az Országos Választási Bizottság elnökét, mivel "rosszul összegezték" a pártra leadott voksokat. A politikus szerint "ha jól számolják meg a leadott voksokat, akkor másképp alakult volna a végeredmény". Lehet, hogy más ülne a miniszterelnöki székben és más lenne a vezető kormányzópárt is - idézte az MTI a Fidesz-frakcióban ülő politikust.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről