Beidézték a bíróságra Torgyánt

Vágólapra másolva!
Tanúként idézték a Fővárosi Bíróságra a kazetta-ügyben szerdára Torgyán József volt kisgazdaelnököt és fiát, Torgyán Attila ügyvédet. A büntetőper vádlottjai az ügyészség szerint kenőpénzt akartak adni Torgyán Attilának, hogy cserébe elintézze: apja, az akkori agrárminiszter jóváhagyjon egy százmilliós megbízást.
Vágólapra másolva!

A kazetta-ügyben szerdán a tervek szerint tanúként hallgatják meg Torgyán József volt kisgazdaelnököt és fiát, Torgyán Attila ügyvédet is. A vádirat és a per korábbi tárgyalásán elhangzottak alapján ugyanis az derült ki: hárommillió forint kenőpénzt akartak átadni a vádlottak Torgyán Attilának, hogy elintézzen édesapjánál, az akkori agrárminiszternél egy százmillió forint értékű megbízást.

A nyomozás során sokáig gyanúsított volt Torgyán Attila is, de végül nem emeltek ellene vádat. Arról ugyanis nincs bizonyíték, hogy átvette volna a kenőpénzt tartalmazó táskát. Így szerdán csak tanúként kell megjelennie Torgyán Attilának.

A kazetta-ügyet a Népszava robbantotta ki, amikor 2001. január 29-én közölte annak a hangfelvételnek szövegét, amelyet Deésy Géza vállalkozó rögzített és juttatott el a napilapnak. E szerint négyen arról egyeztettek, miként kellene eljuttatni Torgyán Attilának hárommillió forint kenőpénzt. Az összeggel arra akarták rávenni a kisgazda elnök fiát, hogy édesapjánál járjon ki Deésy Géza vállalkozó számára százmilliós nagyságrendű megbízást.

A vádirat szerint Benczéné dr. Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának volt kisgazda delegáltja, aki a pénzt továbbította volna, hivatali befolyással való üzérkedést követett el. Három vádlott-társa, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné szintén részt vettek a megbeszélésen, őket bűnsegédként elkövetett befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyészség.