Répássy: Közepes összefoglaló Werber tanulmánya

Vágólapra másolva!
Egyhetes vita után hétfőn délben a parlamenti frakciók képviselői elolvashatták Ron Werber tanulmányát a Miniszterelnöki Hivatal átszervezéséről. Az MSZP kampánytanácsadója 10 ezer dollárt kapott az anyagért, amely Répássy Róbert fideszes képviselő szerint közepes színvonalú. Ráadásul nem tartalmaz személyes adatokat, pedig korábban Szekeres Imre államtitkár éppen személyiségi jogokra hivatkozva tagadta meg a Fidesz képviselőinek, hogy betekinthessenek az írásba. A tanulmányt két kormánypárti képviselő is elolvasta, szerintük viszont professzionális munkáról van szó, amely számos hasznos és újszerű megállapítást tartalmaz, 19 pontban sorolja fel a MeH hiányosságait.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Répássy Róbert fideszes képviselő ismertetése szerint 29 oldalból áll a tanulmány magyar nyelvű változata. A képviselő furcsállotta, hogy a dokumentumban személyes adatokkal nem találkoztak, korábban ugyanis Szekeres Imre államtitkár arra hivatkozva nem engedett betekintést, hogy személyes adatokat tartalmaz a tanulmány, és így jogsértő volna, ha kormánytagokon kívül mások is belenézhetnének. Répássy szerint a Ron Werber által készített tanulmány egy közepes színvonalú összefoglaló, amelyből nem állapítható meg, hogy kik voltak azok a tanácsadók, akik Werbert segítették az írás elkészítésében. A fideszes képviselő szerint továbbra is több kérdés megválaszolatlan maradt, többek között az, hogy február 25. és 28. között miért nem járultak hozzá az írás megismeréséhez. Áder János frakcióvezetőtől ugyanis a múlt héten megtagadta az államtitkár a betekintés lehetőségét, később mégis megengedte. Szekeres Imre ezt azzal magyarázta, hogy csak hétfőre kértek hivatalos időpontot.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő ugyanakkor azt mondta, hogy egy nagyon jó átvilágítási anyagot olvasott, az írás tartalma valódi közcél, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) hatékonyabb működésére tesz javaslatot, és 19 pontban sorolja fel a MeH működésében feltárt hiányosságokat. Ezek között említi a tanulmány többek között a hivatalon belüli információáramlást és a döntéselőkészítéseket - jegyezte meg Eörsi Mátyás.

Az MSZP-s Katona Béla szerint fontos új megállapításokat tett a tanulmányában Ron Weber, és közcélokat szolgál az írás. A dokumentum első öt oldalát a sajtó számára is nyilvánossá tette az államtitkár: ebben nagyrészt a vizsgálat módszertanáról van szó.

A Werber-tanulmány első öt oldala/itthon/20030303awerbertanulmany.html

Szekeres Imre elmondta, hogy Werber feladata a tanulmány elkészítése során az volt, hogy a Miniszterelnöki Hivatalon belüli munkaszervezést, információáramlást feltérképezze és megnézze, lehet-e a kormányzati munkát jobban csinláni. Semmiféle titkos iratot nem nézett meg Werber, a hivatal munkatársaival készített interjúk alapján dolgozott.

Az írás minden fejezete azzal kezdődik, hogy az amerikai kormányzati rendszer működését ismerteti, és ehhez hasonlítja a magyar gyakorlatot. A részletek az első öt oldal kivételével azonban nem hozhatók nyilvánosságra - mondta az államtitkár. Mindaz, amit a munkatársak mondtak saját munkájukról, nem publikus. A MeH munkatársainak ugyanis joguk van ahhoz, hogy az ő személyes véleményüket és helyzetüket ne a nyilvánosság előtt tárgyalják meg, ezért nem nyilvános a tanulmány, de képviselőknek betekinthető - indokolt Szekeres.

Ron Werber tanulmányának nyilvános részében arról ír, milyen módszerrel készítette el a felmérést. E szerint a MeH 37 munkatársával készítettek interjút, emellett 8 minisztert is megkérdezett két kollégája. A felmérés és az ez alapján megfogalmazott javaslatok a miniszterelnök közvetlen munkakörnyezetére és a miniszterelnöki kabinetre vonatkoztak.

Werber a tanulmány utolsó publikus oldalán figyelmezeti a kormányzati munkában dolgozókat arra, hogy a háttérben kell maradniuk, és nem személyes sikerük érdekében kell tevékenykedniük. Mindezt egy amerikai példán keresztül adja a magyar miniszterelnök munkatársainak tudtára. E szerint az amerikai elnök csapatában dolgozóknak a háttérben kell maradniuk, akik csak presztízs miatt mennek az elnöki csapatba, el fognak bukni, mert sértik az elnök és az elnöki team érdekeit.

A tanulmány alapján már több változást is végrehajtottak a MeH-ben, így a miniszterelnöki kabinetiroda munkájának támogatása érdekében egy gazdasági és társadalmi ügyekkel foglakozó csoport jött létre. Emellett a kormányzati kommunikáció javítása érdekében a kormányfő kabinetirodájánál csak a miniszterelnökkel és a kormánytagokkal foglalkozó terület maradt, a többi kommunikációs feladat átkerül a MeH más szervezeti egységeihez.