Fidesz: február a titkolózások hava

Vágólapra másolva!
Napirend előtti felszólalásában Áder János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: az elmúlt hónapban több olyan ügy is volt, amikor a Medgyessy-kormány megszegte az átláthatóságra vonatkozó ígéretét. Példaként említette Kiss Elemér ügyvédi irodájának szerződéseit, Ron Werber tanulmányát és a földművelési tárca ügyeit.
Vágólapra másolva!

"Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter lemondása csak a jéghegy csúcsa" - közölte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában. A frakcióvezető szerint ugyanis február "a titkolózások hava volt".

Áder emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöki kinevezése előtt a közpénzek átláthatóságát ígérte. Az ellenzéki politikus ugyanakkor több olyan ügyet is felsorolt, amikor ez az ígéret szerinte nem teljesült. Elmondta: bár Kiss Elemér lemondott, azóta sem tudni, milyen szerződéseket kötött az állammal a Forgács és Kiss ügyvédi iroda. Példaként említette az MSZP kampánytanácsadójának, Ron Werbernek a tanulmányát, melynek hétfőn csak az első öt oldalát hozták nyilvánosságra. Áder azt is kifogásolta, hogy nem tudni, milyen tanácsadói tevékenységet végez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban Meruk József újságíró, az MSZP volt kampány menedzsere, illetve milyen tevékenységet végeznek az FVM kht-i. A politikus az In-Forrás kormányzati adatmentési programját is kiemelte, mint olyan ügyet, amelyben a "feladat és a megbízó is titkos".

Áder azt tudakolta, az említett ügyekben miért nem indít vizsgálatot Keller László közpénzekért felelős politikai államtitkár.

Válaszában Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára közölte: akkor lenne hitele Áder Jánosnak, ha hasonló kérdéseket az Orbán-kormány idején is feltett volna. A felvetett ügyekkel kapcsolatban elmondta: az állami szerződések hamarosan megismerhetővé válnak. Szekeres kitért a vitatott Ron Werber tanulmányra is, mint mondta: Répássy Róbert teljes terjedelmében megismerhette azt.