Parlamenti bizottság harcol a parlagfű ellen

Vágólapra másolva!
MSZP-s javaslatra eseti bizottság alakult a "parlagfűmentes Magyarországért". A testület bő fél évet kap a parlagfű elleni harcra, működését várhatóan a jövő héten kezdi. 
Vágólapra másolva!

A parlagfű elleni fellépés érdekében országgyűlési eseti bizottság felállításáról döntött a parlament. A bizottság célja, hogy Magyarországon rövid időn belül jelentősen csökkenjen a parlagfű termőterülete, és ezáltal az allergiás megbetegedések, tünetek száma.

A bizottság ezért áttekinti a már megkezdett programokat, a rendelkezésre álló költségvetési forrásokat, a feladathoz rendelkezésre álló jogi felhatalmazásokat, valamint javaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek a szükséges intézkedésekről. A testület a kormányzati és önkormányzati szervek, a civil szervezetek eddigi tevékenységét is megvizsgálná.

A bizottság nyolc tagból állna a javaslat szerint: három-három tagot az MSZP, illetve a Fidesz; egy-egy tagot az SZDSZ, illetve az MDF képviselőcsoportja delegálhatott. A bizottság elnöke az MSZP-s Vojnik Mária lett, alelnöke a fideszes Selmeczi Gabriella.

Magyarország egyik súlyos egészségügyi problémája az allergia, amit elsősorban a behurcolt parlagfű agresszív virágporszemeinek igen nagy arányú időszakos koncentrációja okoz - indokolja az eseti bizottság felállításának szükségességét a három MSZP-s indítványtevő. Adataik szerint napjaikban körülbelül 2,5 millió ember szenved pollen-allergiától, az ország 7,7 millió hektár termőföldjébol 5 millió hektár fertőzött, az allergiás betegek száma folyamatosan emelkedik. A parlagfű visszaszorítása, kipusztítása érdekében tett erőfeszítések eddig nem érték el a várt sikert - állapítják meg a képviselők.

A bizottság megbízatása a tervek szerint 2003. szeptember 30-ig szól, amikor tevékenységéről jelentést terjeszt megvitatásra az Országgyűlés elé.