Az APEH elnöke elismerte a tévedést

Vágólapra másolva!
Az APEH-nek nincs joga minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérni - ismerte el az APEH elnöke egy nappal azután, hogy kiderült: a hivatal utazási irodáktól bekéri a luxusutazásokon részt vevők adatait. Az APEH elnöke pénteken utasítást adott ki, hogy a hivatalnak finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzést. A hivatal egyik vezetője tegnap még azt nyilatkozta, hogy nemcsak az utazási irodáktól, hanem az autókereskedőktől, valamint a földhivataloktól is kérhetnek ügyféllistát. 
Vágólapra másolva!

Finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos lekérdezéses módszerén az adóhivatalnak, erre az APEH elnöke már ki is adta az utasítást. A hivatal részéről csütörtökön elismerték, hogy kértek utazási irodáktól adatokat a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről, sőt az egyik osztályvezető azt nyilatkozta, hogy az autókereskedőktől, valamint a földhivataloktól is kérhetnek ügyféllistát.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Király László György, az APEH elnöke pénteken elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a hivatal számára, hogy minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérjen. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak. Ezért finomítani kell a módszeren, mivel az adóhivatal nem akar lemondani a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzésről, például az utazási irodáknál sem - mondta Király László György. Az adó, illetve az adóalap ellenőrzése érdekében ugyanis nem csak konkrét ellenőrzéskor lehet adatokat kérni az adózás rendjéről szóló törvény szerint. "Az adóhivatal nem néhány százaléknyi, hanem nagyságrendi különbségek esetén vizsgálódik" - mondta az elnök.

Az APEH csütörtökön ismerte el a Világgazdaság értesülését, hogy luxusutak után kutat: adatokat kért az utazási irodáktól a nagyobb összegű nyaralásokra befizető utasokról. A revizorok azt nézik meg, hogy az utazóknak volt-e annyi bevallott, legális jövedelmük, amelyből utazásra is futotta. Az adatvédelmi biztos és a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke ugyanakkor jogtalannak tartja az APEH eljárását.