Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte az oktogoni lövöldözőt. Bódi Zsolt legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, amelyben azt indítványozza, hogy a férfi tényleges életfogytiglani büntetést kapjon, és soha ne helyezhessék szabadlábra. Bódi Zsolt egy Teréz körúti gyorsétteremben két embert megölt, illetve kettőt súlyosan megsebesített.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében részben helyt adott az ügyész indítványának, aki életfogytig tartó börtönbüntetést kért az oktogoni lövöldözőként elhíresült férfira, Bódi Zsoltra. A bíróság ítélete szerint a férfit leghamarabb 35 év után lehetne feltételesen szabadlábra helyezni.

Az ügyész korábban azt indítványozta, hogy a vádlott tényleges életfogytiglani büntetést kapjon, és feltételesen se helyezhessék szabadlábra. Mivel a bíróság nem így döntött, ezért az ügyész fellebbezést nyújtott be az ítélet kihirdetése után, kérve, hogy a vádlottra tényleges életfogytiglani büntetést szabjanak ki. Az ügy tárgyalása így az ügyész fellebbezése miatt a Legfelsőbb Bíróságon fog folytatódni.

Az ügyész - mint ahogy azt a tárgyalás során is hangoztatta - azért kért ilyen nagy mértékű büntetést, mert az elmeszakértő szerint a vádlottnak súlyos személyiségzavara van, amely nem gyógyítható, és ezért Bódi komoly veszélyt jelent a társadalomra.

A védelem három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy fellebbez-e az ítélet ellen. Bódi Zsolt továbbra is előzetesben marad a jogerős ítélet meghozataláig.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A bíró indoklásában elmondta, súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott motiváció nélkül követte el a gyilkosságokat. A bíró szerint az eset miatt az emberek biztonságérzete is megingott. A bíróság ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte azt, hogy Bódi büntetlen előéletű, hogy beismerő vallomást tett, és hogy az eset után rögtön feladta magát. Enyhítő körülménynek számított az is, hogy Bódi súlyos személyiségzavarral küszködik, és hogy a tárgyalás során több alkalommal is megbánta tettét.

Azért nem szabtak ki Bódira tényleges életfogytiglani büntetést, mert nem akarták tőle elvenni a reményt, hogy valamikor visszatérhet a társadalomba, emellett az enyhítő körülmények is emellett szóltak - közölte a bíró.

A vádirat szerint Bódi 2000. július 4-én késő este, otthoni veszekedés után indult el a városba korábban beszerzett fegyverével, hogy végezzen magával. A Teréz körúti McDonald'sban állítása szerint belső hang késztetésére akart végezni három emberrel - másfél méterről fejbe, illetve mellbe lőtt három huszonéves fiút.

Ezután az utcán szembejövő két férfira támadt, egyikőjüket meglőtte, a másikat pedig megijesztette egy olyan lövéssel, amit direkt nem irányított rá. Az étteremben lelőtt három fiatalember közül kettő a kórházban meghalt, a másik két áldozat pedig életveszélyesen megsebesült. Bódi az esetet követően feladta magát a rendőrségen.