Orbán hajlik arra, hogy újra pártelnök legyen

Vágólapra másolva!
"Hajlok arra, hogy elvállaljam a Fidesz elnöki tisztségét" - nyilatkozta szombaton a Népszabadságnak Orbán Viktor. A volt miniszterelnök ugyanakkor csak február 15-e után kívánja kimondani a "végső szót". A Fidesz országos választmánya a hét végén úgy döntött, hogy május 17-re hívja össze a párt tisztújító kongresszusát. A lap szerint a kongresszus után a szűk pártelnökségben Orbán Viktor mellett Kövér László, Áder János és Pokorni Zoltán kaphat szerepet.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt hetekben tett vidéki útjaim tapasztalatai alapján afelé hajlok, hogy elvállaljam a Fidesz elnöki tisztségét, igaz, néhány megyét még szeretnék meglátogatni, így a végső szót csak február 15-e után fogom kimondani" - nyilatkozta a Népszabadság zalaegerszegi tudósítójának szombaton Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök úgy véli, hogy választási pártból egy nyitott, európai néppárttá kell alakítani a Fideszt és akkor van értelme elvállalnia az elnöki tisztséget, ha ez sikerül. A politikus jelenleg minden erejével ezen van. A tervek szerint az átalakítás decemberre befejeződhet, s a megújult Fidesz ezek után hozhat létre egy jobboldali uniót a kisebb pártokkal.

A volt miniszterelnök a Fidesz és a polgári körök viszonyáról azt mondta a lapnak, arra bátorítja a polgári körök tagjait, hogy lépjenek be a pártba. Orbán szerint ugyanakkor számolniuk kell azzal, hogy a civil kezdeményezésű polgári körökből sokan nem akarnak csatlakozni a pártszervezethez, ezért szerinte egyszerre kell egy erős Fideszt és a párt számára széles hátteret biztosító polgári köri világot építeniük és fenntartaniuk.

A Fidesz hétvégi választmányi ülésén szóba kerültek párt az alapszabályának módosításai is. A Népszabadság információi szerint az egyik lehetővé tenné, hogy a májusi kongresszus után egy szűkebb, operatív elnökség irányítsa a pártot. Az lap szerint ötfősre tervezett testületben Orbán Viktor mellett Kövér László választmányi elnök, Áder János frakcióvezető, valamint két alelnök kapna helyet. Az egyik várhatóan Pokorni Zoltán lesz, aki ezzel hivatalosan is visszatér a nagypolitikába.

A lap információi szerint a Fideszben a másik alelnök tisztségére Varga Mihály volt pénzügyminiszter és Rogán Antal is esélyes lehet. A májusi kongresszuson létrehoznak egy szélesebb, úgynevezett konzultatív elnökséget is. E testületbe a Fidesz partnerszervezetei és a tagozatok delegálhatnának képviselőket.