Növelné a fogyasztást a patikán kívüli gyógyszerárusítás

Vágólapra másolva!
Ha könnyebben hozzáférnének az emberek a gyógyszerekhez, még többet fogyasztanának, ráadásul több lenne a megbetegedés a mellékhatások miatt - véli a gyógyszerészkamara azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy egyes népszerű gyógyszereket a benzinkutaknál és bevásárlóközpontokban is meg lehessen vásárolni. A gyógyszerliberalizációt egy tanulmánytervezet veti fel, amelyet a versenyhivatalban készítettek.
Vágólapra másolva!

Azokban az országokban, ahol liberalizálták a gyógyszerpiacot, kimutathatóan nőtt a gyógyszerfogyasztás száma, ráadásul nálunk, a liberalizált országokkal ellentétben, nagyon alacsony az egészségügyi kultúra - mondta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin az [origo]-nak, aki szerint így is túl sok gyógyszert fogyasztanak a magyarok. A tapasztalatok szerint ezekben az országokban jelentős mértékű a gyógyszerek által okozott mellékhatások, azokhoz az országokhoz képest, ahol szigorú szakmai szabályokhoz kötik a gyógyszerek forgalmazását - mondta Hávelné Szatmári Katalin, aki hozzátette: fontos szempont a gyógyszerbiztonság, amely a bevásárlóközpontoknál és benzinkkutaknál nem garantálhatóak.

A gyógyszerpiac liberalizációjának gondolata egy Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által készített tanulmánytervezetben merült fel a versenyhelyzet fokozása érdekében. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Kökény Mihály néhány nappal ezelőtt a Magyar Rádió Krónika című műsorában úgy nyilatkozott, hogy kísérleti jelleggel bevezethetnék néhány recept nélkül kapható gyógyszer forgalmazását a bevásáróközpontoknál és benzinkutaknál.

A hatályos jogszabályok szerint csak gyógyszertárakban árulhatnak gyógyszereket, egyelőre csak egy GVH-s tanulmány tervezete foglalkozott ezzel a lehetősséggel - hangsúlyozta az egészségügyi tárca gyógyszerészeti főosztályvezetője, Hamvas József, aki hozzátette: ha elkészül a tanulmány, akkor több tárcának is véleményeznie kell majd. Erre várhatóan az év végén kerülhet sor.