Ónos eső, hó várható egész nap

Vágólapra másolva!
Országszerte intenzíven esik a hó, emiatt az autópályák, főutak burkolata havas, latyakos, az utakon jelentősen lelassult a közlekedés. Budapest környékén esett a legtöbb hó, de a nap folyamán 20 centimétert meghaladó hómennyiségre lehet számítani az ország sok más helyén is. A BKV buszai késésekkel ugyan, de egy kivételével közlekednek a teljes útvonalon. A mentősök és a vonatok is kisebb késésekkel érkeznek meg céljukhoz.
Vágólapra másolva!

A fővárosban hajnali három órától fél nyolcig mintegy 12 centiméter vastag hó fedte be. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 100 munkagépe és közel 750 hómunkása dolgozik a hó eltakarításában.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A hegyi utakon nehéz az előrejutás, hegynek fölfelé még a BKV járművei is elakadtak. Az eljutási idő esetenként a kétszeresére növekedett. A kedvezőtlen útviszonyok miatt a 21-es, 27-es, 28-as 29-es, 37-es, 41-es, 63-as, 90-es, 128-as, 137-es autóbusz vonalakon 30 perctől - 120 percig tartó forgalmi akadályok alakultak ki. A villamosforgalomban fennakadásokat okoz a váltók eltömődése. A váltók állíthatatlansága miatt, a 36-os villamosok a 28-as vonalán, a 6-os villamosok a 4-es vonalán járnak. A 41-es villamos meghosszabbított útvonalon a Deák térig, és az 1A villamos meghosszabbított útvonalon a Lágymányosi hídig közlekedik. A BKV mintegy 4700 megállóhelyének tisztítása folyamatosan történik. Napközben sűrítik az Észak-Déli és a Kelet-Nyugati metró szerelvények közlekedését.

Országszerte esik

Az autópályák közül ugyancsak intenzív havazást jeleztek az M3-asról és az M7-es Balaton környéki szakaszáról, a burkolat valamennyi gyorsforgalmi úton hókásás és latyakos, a leállósávok havasak.

Tolna megyében eddig 3-5 centiméter hó esett, a főutak latyakosak, a mellékutak havasak, helyenként csúszósak. A szél gyenge, a hó folyamatosan olvad, de számolni kell egy erős lehűléssel, amely megnehezítheti a közlekedést. Meteorológusok szerint a megyében további 20-25 centiméter hó is eshet, ezért azt javasolják, hogy aki teheti, ne induljon útnak autóval.

Veszprém megyében, elsősorban a Balaton-felvidéken, a megyeszékhely és Ajka körzetében kedd délig mintegy 15-20 centiméter hó hullott; Pápa térségében már az eső esik. A megye behavazott térségeiben a buszok 15-20 perces késésekkel közlekednek, Veszprémbe a délelőtti budapesti járat 40 perces késéssel érkezett meg. A megye útjain 43 munkagép dolgozik.

Bács-Kiskun megyében járhatók az utak, a déli részén viszont ónos eső, dara és havas eső váltja egymást. Hó csak Bácsalmás környékén esett, de később ott is eleredt az ónos és havas eső. Az utakat sózzák.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Öt óra leforgása alatt húsz centiméterre nőtt a hótakaró kedd reggel a Mátrában; a hegyi útszakaszok csak téli gumival járhatóak. Heves és Eger környékén 5-6 centiméteres, Gyöngyösön és a megye nyugati részén pedig 20 centiméteres hótakaró alakult ki a mínusz 5-6 fokos hidegben. A megye útjai havasak, a kotrás és ekézés a főutakon folyamatos, kedd délelőtt a mellékutakra még nem jutottak el a munkagépek. Egyelőre minden út járható.

Csongrád megyében ónos esőre váltott a kora reggeli havazás kedden délelőtt, azonban az utak járhatók, helyenként síkosak. A szél a megye északi részén élénk, viharos, máshol közepes erősségű. A közútkezelő 20 munkagépe dolgozik az utakon, közlekedési baleset az útviszonyok miatt nem történt a megyében.

A havazás egyelőre nem okozott nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben: a Budapest-Cegléd vonalon 15-20 percet késnek a vonatok, az elővárosi vonalakon 5-10 perces késések előfordulhatnak.

Egyelőre nem okoz gondot a hó a mentők munkájában sem, de az egyre lassuló közlekedés miatt elsősorban a sürgős ellátásra szorulókat szállítják. A lelassult közlekedés miatt nagy késéssel érkeznek mentővel a betegek az ellenőrző vizsgálatokra.

Fél óra és két óra közötti késéssel érkeznek és indulnak a repülőgépek a Ferihegyi Repülőtéren. A késéseket a leszállópályák folyamatos takarítása okozza, emiatt ugyanis időről időre le kell zárni a pályát, de eddig még egyetlen járatot sem kellett törölni.

További havazás várható

A meteorológusok egész napra havazást jósolnak az ország középső és észak-keleti részén, helyenként 20-30 centiméteres hó is lehet. Délen inkább ónos eső, eső várható.

Az ország keleti részén kedden egész napos csapadékra lehet számítani. Általában havazás várható, de a déli határszélen eső is lehet. Élénk lesz a délkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 0, +3 fok között alakul. Késő este -1, +2 fok várható. Szerdán délelőtt még lehet havazás, később megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Az ország nyugati területén kedden erősen felhős lesz az ég, főként délelőtt számíthatunk ismétlődő havazásra. A szél északira fordul és megerősödik, a Bakonyban hófúvást is okozhat. A hőmérséklet csúcsértéke -1, +1 fok körül alakul. Késő este -2, 0 fok várható. Szerdán az egy-két órás napsütés mellett elszórtan hózápor kialakulhat.