Jónak tartják a tanárok, hogy mégis lehet buktatni

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb iskolabezárási hullámra számít a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Állítják: az idei költségvetés ugyanis nem ad elegendő pénzt a tavaly megemelt pedagógusi bérekre. A PDSZ több ponton is bírálja a közoktatási törvény tervezett módosítását, azt azonban jónak tartja, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben mégis lesz mód a kisdiákok megbuktatására.
Vágólapra másolva!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint minden korábbinál nagyobb iskolabezárási hullámra lehet számítani, mivel az idei költségvetés nem biztosítja az önkormányzatoknak a tavalyi béremelés fedezetét. Kerpen Gábor, az érdekvédelmi szervezet vezetője elmondta: a PDSZ már a költségvetési vita idején jelezte, jelentős problémát okoz majd, hogy a megnövelt normatíva az emelt pedagógusbéreket sem fedezi, nem is beszélve a dologi kiadásokról.

Ez abba az irányba terelheti az önkormányzatokat, hogy más forrásokat keressenek az oktatási intézmények működésének, fejlesztésének finanszírozásához - tette hozzá a PDSZ vezetője. Kerpen szerint olyan önkormányzatok is az intézmények bezárására, összevonására kényszerülnek, amelyek ezt már a kilencvenes években is megtették. A PDSZ vezetője közölte: a probléma ugyan jelentkezik a nagyvárosokban - így például Győrben, Zalaegerszegen, a fővárosi kerületekben - is, de különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a kistelepülések, erre vonatkozóan számos jelzés érkezett a szakszervezethez az érdekegyeztetésekkor.

Kerpen felhívta a figyelmet arra is, hogy a közoktatási törvény módosításában az szerepel: a normatíváknak el kell érniük az előző évi ilyen juttatások összegét. Ez véleménye szerint pozitívan értékelhető, mert ennek eredményeként a gyermeklétszám csökkenésével sem vonnak ki forrásokat a rendszerből, ugyanakkor visszalépés is, mert nincs garancia a normatívák növekedésére. A PDSZ ezért azt javasolja, hogy minden egyes normatíva a reálértékét őrizze meg.

Kerpen Gábor szerint a gyermeklétszám csökkenésével kapcsolatos finanszírozási gondokra kevésbé adnak választ a közoktatási törvény módosításában tervezett intézkedések. Hozzátette: ha megfelelő finanszírozási rendszer működik, akkor a gyermeklétszám csökkenése miatt nem kerülhet sor a pedagógusok elbocsátására.

A törvényjavaslatba újonnan bekerülő rendelkezésekről Kerpen elmondta: kedvező jelnek tartják az évfolyamismétlés kategorikus tilalmának megszűnését. Így lesz ugyanis mód arra, hogy a rosszul teljesítő diákokat megbuktathassák - azaz évismétlésre kényszerítsék - a tanárok. A szakszervezet ugyanakkor továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az előmenetel feltételeit az intézmény helyi tantervében kellene szabályozni. Nem megfelelő azonban, hogy az évismétléshez a szülő belegyezése szükséges, hiszen így azok a gyerekek kerülhetnek veszélybe, akiknek szülei nem tartják a kapcsolatot az iskolával, a pedagógusokkal - véli a szakszervezet vezetője.