Deutsch: Az önkormányzatoké legyen a béremelések fedezete

Vágólapra másolva!
A főváros és a kerületek közötti idei forrásmegosztásban elsődleges szempontként javasolja a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója, hogy az önkormányzatok az utolsó fillérig megkapják a tavaly megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésének fedezetét. Ezt Deutsch Tamás, a frakció vezetője közölte szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Deutsch Tamás szerint az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a 2003-as központi költségvetés az ország valamennyi önkormányzatát, ezen belül a fővárosiakat is nehéz helyzetbe hozza, mert nem lesz elegendő fedezetük intézményeik működtetésére. Ezért a Fidesz parlamenti frakciója törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy normatív támogatással teremtsen fedezetet az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottak idei béreire - mondta Deutsch Tamás. Hozzátette: a javaslattal a Fidesz azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok ne kényszerüljenek óvodáik, iskoláik és más intézményeik bezárására.

Deutsch Tamás szavai szerint a kormányzó pártok politikusai arra törekednek, hogy elhallgattassák Demszky Gábor szabad demokrata budapesti főpolgármestert, aki egy héttel ezelőtt elmondta: 2003-ban a főváros jóval kevesebb állami támogatást kap, mint az előző években.

Deutsch Tamás ismeretei szerint legkevesebb 3,1 milliárd forint hiányzik a fővárosi kerületek idei költségvetéséből ahhoz, hogy kifizethessék a közalkalmazottak járandóságait. A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója azt javasolja, hogy a forrásmegosztás elsőként a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok intézményeiben dolgozó közalkalmazottak bérének kifizetését garantálja és az ezen felüli pénzügyi lehetőségről folytassanak egyeztetéseket.

A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén tekintse át a forrásmegosztás lehetséges módozatait, majd az ott elhangzottak figyelembevételével folytatódjanak az egyeztetések a kerületekkel.