Vasilescu-gyűjtemény: peren kívüli egyezség

Vágólapra másolva!
Vasilescu János műgyűjtő peren kívül megegyezett fiával, ifjabb Vasilescu Jánossal, aki - lemondva anyai örökségéről - a továbbiakban nem tart igényt a felbecsülhetetlen értékű kollekcióra.
Vágólapra másolva!

Mint idősebb Vasilescu János, a 20. századi magyar képzőművészetet reprezentáló gyűjtemény tulajdonosa elmondta, a műkincsek - köztük Ország Lili festőművész teljes életműve, bronzszobrok, grafikák, és kisplasztikák - a fiával történt megállapodás nyomán, tavaly november 17-én kerültek vissza hozzá. A néhány éve indult per ideje alatt a bírósági végrehajtó egy raktárba szállítatta a több száz darabból álló gyűjteményt, hogy ott őrizze a jogerős ítélet megszületéséig.

Vasilescu János, egy tekintélyes román bojárcsalád sarja 2001 június 25-én a magyar államnak ajándékozta gyűjteményét. A felajánlás azonban nem válhatott valóra, mert - mint kiderült - ekkor már zajlott a per idősebb és ifjabb Vasilescu János között.

A 2000. decemberében született első fokú határozat részben a felperesnek, ifjabb Vasilescu Jánosnak ítélte a műtárgyakat. Az ítélet ellen az alperes fellebbezett. Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság járt volna el, ha a feleknek nem sikerül peren kívül megegyezniük. Vasilescu János elmondta, hogy a gyűjteményt a továbbiakban az általa 2001 nyarán, a műegyüttes kezelésére létrehozott alapítvány gondozza.

Ismertetése szerint az alapítvány kuratóriumának elnöke Demján Sándor, a Trigránit Rt. elnöke, a grémium tagjai sorában pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) mindenkori vezetője és a Magyar Nemzeti Galéria mindenkori főigazgatója is helyet kapott.

Vasilescu János emlékezetbe idézte, hogy gyűjteménye az előző kormányzat elképzelése szerint a Millenniumi Városközpontban létrehozandó Modern Magyar Művészeti Múzeum (4M) alapját képezte volna. Az új kormány azonban megváltoztatta a 4M koncepcióját, s ennek alapján a leendő Duna-parti épületbe a Várban működő Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeumot költöztetné be.

Az új koncepció szerint e múzeumi épületben - amelyet a Magyar Nemzeti Galéria használ majd - kapna helyet a Vasilescu-gyűjtemény.