Megdőlt a hidegrekord

Vágólapra másolva!
Az ország északkeleti részén több helyen is megdőlt vasárnap hajnalban a napi -24,8 fokos hidegrekord. Vasárnap hajnalban észak-keleten számos mérési ponton alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint amit - eddigi rekordként - 1987-ben, Pilisszentkereszten mértek január 12-én. Az országos összesítés még nem készült el, de a Nógrád megyei Zabar településen  -30,9 fokot mértek hajnalban. A szombat éjszakai és vasárnap hajnali jelentős lehűlés nem rontotta az országos közlekedési helyzetet, minden település megközelíthető, bár az utak több helyen is jégbordásak, esetleg csak egy nyomon járhatók.
Vágólapra másolva!

A MÁV tájékoztatása szerint a hideg miatt előforduló váltófagyások következtében átlagosan 20-30 perces járatkésésre lehet számítani, de helyenként ennél nagyobb késés is előfordulhat. Az Útinform vasárnap reggeli jelentése szerint az autópályák általában szárazak, de több helyütt továbbra is nedvesek. A főutak hókásásak, latyakosak, néhol nedvesek, Győr-Moson-Sopron, Zala és Fejér megyében valamint Baja környékén jeges, jégbordás szakaszok is előfordulnak. A mellékutak mindenütt havasak, a letaposott hótól síkosak.

Tények rekordok érdekességekhttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/35422.5.8420515202587190869A Fókusz Online kínálatából

Az utakon közlekedőknek ügyelniük kell arra, hogy elszórtan ködfoltokra lehet számítani Zala és Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében, az északi országrészben, valamint a Jászságban, ahol a látótávolság 100 és 300 méter közötti.

Borsodban nincs elzárt település, de 17 mellékút nehezen, vagy csak egy nyomon járható. A Pere és Abaújszántó közötti össszekötőút továbbra is járhatatlan. A megyében összesen 2 hómaró és 20 hóeke dolgozik folyamatosan az utak járhatóságán.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 4-es főúton Kisvárda térségében, valamint Fényeslitke és Györöcske között, a 36-os főút teljes hosszán és a 38-as főúton a közepes erejű szél helyenként hóátfúvásokat okoz. A megyében további 20 alsóbbrendűúton szintén átfúvásokra lehet számítani, de két nyomon lehet közlekedni. A Bakony, a Pilis és az Északi-középhegység útjain hólánc használatára is szükség lehet.

A Mátrában vasárnap estig lezárták a kékestetői bekötőutat, a gépkocsikat a mátraházi autósparkolóban lehet leállítani, onnan pedig síbuszokkal tudnak feljutni a sportolni, vagy kirándulni vágyók a hegycsúcshoz. A Bükkben a bánkúti sípályán a felvonó este 8 óráig üzemel.

A szomszédos országokból személyautóval érkezőknek rendelkezniük kell hólánccal, a horvát-magyar határszakaszon Udvarnál és Drávaszabolcsnál a kamionok pedig egyáltalán nem léphetnek be.