Kritikus a hóhelyzet a déli országrészben

Vágólapra másolva!
Jelentős késésekkel járnak a buszok a nagy hó miatt országszerte, a legkritikusabb a helyzet a déli országrészben. Szeged, Szekszárd és Pécs környékén nem győzik takarítani a bekötőutakat, ezért sok faluba csak gyalog tudnak bebukdácsolni a lakók. A diákokat folyamatosan engedik haza több, Pécs környéki iskolából. Budapesten is lassú a közlekedés, a BKV járatai késésekkel, de közlekednek.
Vágólapra másolva!

Budapest

Forrás: ORIGOA Fővárosban a folyamatos havazás miatt rendkívül lassú a közlekedés. A fő- és tömegközlekedési útvonalakat folyamatosan szórják, a burkolat latyakos. A mellékutcákat több centiméteres hó borítja, rendkívül csúszósak. Nagyobb karambol nem nehezíti a közlekedést.

A BKV járatai valamennyi végállomásra eljutnak, de késésekre számítani kell, elsősorban a hegyi vonalakon - mondta a vállalat fődiszpécsere kedd délben. Lassan jutnak előre a 8-as, 11-es, 21-es, 22-es, 28-as, 49-es, és 139-es autóbusz vonalán.A bevezető utakon - a Budaörsi úton, a Szentendrei úton, a Hűvösvölgyi úton - több mint duplájára nőtt a buszok menetideje.

Bár a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt-nek 163 gépe van, abból csak 106 dolgozik. Az [origo] kérdésére, hogy miért nem dolgozik több hókotró, Szegedi Péter szóvivő közölte: az üzemképesség csak 75 százalékos. Ez azonban azt jelenti, hogy 122 géppel tudnának dolgozni. Az FKF Rt. hómunkások jelentkezését várja a délutáni műszakra a várható havazás miatt. A jelentkezők nettó 2300 forintot kapnak nyolcórai munkáért.

A Ferihegyi repülőtéren nem okoz fennakadást a hóesés, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, és jégtelenítik a repülőgépeket. A gépek késés nélkül, időben indulnak és érkeznek a repülőtérre.

Vidéki utak

Forrás: ORIGOJelentős késésekkel érkeznek a különböző Volán társaságok járatai, és néhány kisebb zalai, illetve somogyi település megközelíthetetlen. A legkritikusabb a helyzet a déli országrészben. Sok helyen nem takarítják a bekötőutakat, ezért az utasoknak le kell szállniuk és a falvakig gyalog kell bebukdácsolniuk.

Szegeden szakad a hó, a Tiszavolánnál az [origo]-nak azt mondták, hogy a buszok néhol egy órát is késnek. Kisebb tanyaközpontokba kedd délben már nem tudtak eljutni. Lelassult a közlekedés Szeged belvárosában is.

Pécsett is erős a hóesés, a buszok közül egy sem akadt el, de itt is jelentős késésekkel kell számolni. A Pannonvolán diszpécserei és a Pécs környéki iskolák igazgatói folyamatosan egyeztetnek, a gyerekeket délelőtt hazaengedték az iskolákból. Pécs belvárosában zavartalan a közlekedés, de a Mecsek szerpentinjeire alig lehet feljutni, néhol keresztbe fordult kamionok akadályozzák a közlekedést.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Magyarország déli határállomásai járhatatlanok, kedd reggel a teljes horvát határszakaszt lezárták, megközelíthetetlen a korlátozott nyitva tartással üzemelő bácsalmási határátkelőhely. Lezárták a kamion- és teherforgalom elől a rédicsi határátkelőt kedd reggel hat órától, mivel a szlovén hatóságok a sűrű havazás miatt nem látták biztonságosnak a közeli utakat. A Magyarországra érkező autóknak jelenleg kötelező a hólánc használata, a hólánccal nem rendelkező autókat visszafordítják.

A vonatok mindenhol járnak, a Mávinform az MTI-nek kedden elmondta, hogy országosan 10-15 perces késésre kell számítani. Ennél nagyobb - 20-30 perces - a késés, a Budapest-Szolnok-Debrecen, illetve a Cegléd-Szeged vonalon.

Fotó: Barakonyi Szabolcs