Vágólapra másolva!
Megérkezett a taszári bázisra az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó irakiak kiképzését irányító katonák logisztikai előkészítő csapata vasárnap. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a logisztikai csoport feladata egyebek között az infrastruktúra felmérése lesz.
Vágólapra másolva!

Bocskai István közölte: a logisztikai csapat feladata lesz az infrastruktúra felmérése, a teljes logisztika kiépítésének az előkészítése. Hozzátette: már folyamatban van az elhelyezési körletek, illetve magának a logisztikai háttérnek a megteremtése Taszáron annak érdekében, hogy zavartalanul elkezdődhessen január végén, vagy február elején a kiképzés. Bocskai szerint a kiképzőtisztek a jövő hét elejétől folyamatosan érkeznek a bázisra.

Az amerikai katonatisztek azért érkeznek Taszárra, hogy iraki emigránsokat képezzenek ki. Az amerikai kormány kérésének eleget téve a magyar kabinet korábban hozzájárult ahhoz, hogy a taszári amerikai bázison két szakaszban, egyenként legfeljebb három hónap időtartamra az amerikai hadsereg állományába tartozó irakiakat képezzenek ki tolmácsolásra és egyéb, a civil kapcsolatokat erősítő feladatokra. Az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó emigráns irakiakat egy esetleges Irak elleni fellépés esetén vetné be az amerikai hadsereg.

A közeljövőben kezdődő taszári kiképzésen mintegy háromezren vesznek majd részt. A kiképzés ideje alatt szigorú biztonsági előírások vonatkoznak a taszári bázisra, ami azt jelenti, hogy kettős katonai ellenőrzés lép életbe, s a központot nem hagyhatják el a programban résztvevők.