Vágólapra másolva!
A Tiszán Tokajtól Dombrádig III. fokú jeges árvíz elleni védekezés folyik. A jégtorlódások vízduzzadást is okozhatnak, ezért jégtörő hajók dolgoznak. Tiszakerecseny és Tiszalök között jégtörő hajókkal próbálják megakadályozni, hogy a folyó kilépjen medréből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban lehullott csapadék miatt a folyók felső szakaszain ismét kisebb-nagyobb vízszintemelkedések voltak. A Tisza vízszintje emelkedett ugyan, de a folyó az országhatártól Tokajig többnyire a medrében van. A folyó határ és Szatmárcseke közötti szakasza jégmentes, ettől lejjebb többnyire állójég, egyes szakaszokon jégzajlás figyelhető meg. Az árhullam ugyan csökken, de a jégtorlaszok feltartóztatják a folyót, ezért az árvíz-veszély továbbra sem múlt el.

Magyarország domborzata és vízeihttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/321092.13.11119724038056778989A Fókusz Online könyvajánlatából

Az összetorlódott jég megszüntetése érdekében pénteken a Tiszán Tokajtól Dombrádig III. fokú jeges árvíz elleni védekezést rendeletek el. Tiszakerecseny és Tiszalök között jégtörő hajók dolgoznak. Fazekas László, a térség vízügyi igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a Tiszán négy helyen alakult ki nagyobb jégtorlasz. Tiszakerecseny és Eperjeske között, Záhonynál, Dombrád és Tiszakerecseny között, illetve Tiszatelek térségében. Egyes helyeken 200 centiméter vastagon befagyott a folyó.

A Túron továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, miután szombatona folyó áradni kezdett. Vasárnap a felső szakaszokon már apad a vízszint, de az alsóbb szakaszokon óránként 2 centimétert emelkedik a vízállás. Vasárnapra virradó éjjel 368 centiméter volt a legmagasabb vízállás a Túron. A folyó magyarországi szakasza jégmentes.

A Szamoson és a Krasznán is újabb kisebb árhullámok alakultak ki, de az áradás mértéke nem éri el a készületséget meghatározó szintet. A Szamos hazai szakasza jégmentes. A Kraszna az országhatártól jégmentes, attól 6 kilométerre jégzajlás, utána álló jég jellemzi.

A Felsőszabolcsi öblözet területén a belvíz okoz problémát. A magas belvízcsatornák magas vízszintje miatt II. fokú belvízvédelmi készültség van továbbra is érvényben. A Tiszaberceli szivattyútelep folyamatosan, éjjel-nappal két géppel üzemel: emelik át a vizet a Tiszába.