Medgyessy: Barátként jöttem Moszkvába

Vágólapra másolva!
Barátként jöttem Moszkvába, és nagyon örülök annak, hogy úgy is fogadtak - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozva.
Vágólapra másolva!

Putyin üdvözlő szavaiban örömét fejezte ki, hogy találkozhat a magyar kormányfővel, hangsúlyozva, hogy ilyen magas szintű hivatalos látogatásra hét éve nem került sor a két ország között. Az orosz elnök felidézte Medgyessy Péterrel májusban Rómában a NATO-Oroszország csúcstalálkozó keretében folytatott megbeszélését, amelyet rövid, de nagyon tartalmas eszmecserének nevezett.

Az orosz államfő nagyra értékelte a kapcsolatok helyreállítására és fejlesztésére irányuló magyar kormányzati szándékot. Egyetértett azzal, hogy a fő prioritást a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatoknak kell biztosítani, annál is inkább, mivel - mint fogalmazott - mutatkoznak gondok ezen a területen: tavaly 6,6, idén pedig 7 százalékkal csökkent a kétoldalú áruforgalom.

Medgyessy Péter kifejtette, hogy a múltból maradt kérdések gyors rendezése után perspektívát kell adni a magyar-orosz kapcsolatoknak. Ennek kapcsán új légkörről és a magyar kormány részéről új szándékról beszélt, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapokban már komoly előrelépés történt a kétoldalú viszonyban.

Kremlbeli fogadása előtt a magyar miniszterelnök a Gazprom orosz gázipari óriás vezetőivel találkozott, majd látogatást tett Jurij Luzskov moszkvai polgármesternél és Szergej Mironovnál, az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács elnökénél. A nap folyamán a kormányfő orosz kollégájával, Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel is megbeszélést folytat.