Poltot ismét leszavazta a parlament

Vágólapra másolva!
Ismét leszavazta a parlement a legfőbb ügyésznek egy interpellációra adott válaszát. Polt Péterhez Gusztos Péter (SZDSZ) intézett kérdést azzal az üggyel kapcsolatban, amikor hajléktalanok vásárolták meg a Defend egyik alvállalkozó cégét. A legfőbb ügyész szerint nem hátráltatja az ügyészség munkáját, hogy ezúttal sem fogadták el válaszát.
Vágólapra másolva!

Ismét leszavazták a legfőbb ügyésznek egy képviselői interpellációra adott válaszát. Gusztos Péter (SZDSZ) abban az ügyben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy egy Fedorov Volomigyir nevű hajléktalan vásárolta meg a Defend egyik alvállalkozó cégét. Gusztos elmondta, a First VIP nevű cég januárban kapott 1 milliárd forintos megbízást a Defendtől. A képviselő szerint a megbízás eredetileg a Vegyépszer Rt.-től származott, és a Defendnek félmilliárdos haszna származott az üzletből.

A politikus elmondta, a First VIP nevű céget március 29-én vette meg két hajléktalan. Gusztos szerint egyértelmű, hogy ezúttal is cégfantomizálás történt. A politikus interpellációjában azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy indított-e eljárást az ügyben, illetve, hogy érez-e felelősséget amiatt, hogy a Kaya Ibrahim és Josip Tot nevéhez kötődő fantomcégek után egyre gyakoribbá váltak a hasonló ügyek. Gusztos választ várt arra is, hogy várható-e felelősségre vonás a közpénzeket felhasználó, majd eltüntető cégekkel szemben.

Polt válaszában elmondta, az említett ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett, az ORFK pedig feljelentés-kiegészítést rendelt el. A legfőbb ügyész szerint ezért a feltett kérdésekre az ORFK tud választ adni. Polt hozzátette, Gusztos kérdéseit ezért már továbbította is a rendőrségnek. A legfőbb ügyész a Kaya Ibrahimmal és Josip Tottal kapcsolatos ügyekkel kapcsolatban elmondta, ezekről már számos alkalommal beszámolt.

Gusztos a legfőbb ügyész válaszára reagálva kijelentette, az ügyészségnek - már a KEHI feljelentése előtt - hivatalból meg kellett volna kezdenie az eljárást, ugyanis a sajtóban már korábban ismertek voltak az ügy részletei.

Az Országgyűlés végül 130 igen, 46 nem szavazat és 146 tartózkodás mellett nem fogadta el a legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Az ülést vezető Dávid Ibolya, a Ház alelnöke ezt követően az interpellációt továbbadta az alkotmányügyi bizottságnak.

Polt az [origo]-nak elmondta, az ügyészség munkáját nem hátráltatja, hogy a parlement ezúttal is leszavazta egy interpellációra adott válaszát. A legfőbb ügyész szerint Gusztosnak nem volt igaza abban, hogy a Legfőbb Ügyészségnek hivatalból eljárást kellett volna indítani a First VIP nevű cég ügyében. Polt hozzátette a szakmai szempontoknak megfelelően járt el az ügyészség, a Gusztos által felvetett politikai alapú vélemények minősítése pedig nem az ő feladata.