Nincs egyetértés az EU-s alkotmánymódosításról

Vágólapra másolva!
Csütörtöki találkozójukon sem sikerült megállapodniuk a parlamenti pártok képviselőinek az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás végső szövegéről. A Fidesz azt kifogásolja, hogy a véglegesített szövegben szerepel három olyan pont, ami a párt szerint az eredeti megállapodás értelmében kimaradt volna. A kormánypártok képviselői szerint azonban a Fidesz visszatáncol a megállapodás elől, és akadályokat gördít az alkotmánymódosítás parlamenti elfogadása elé.
Vágólapra másolva!

Salamon László (Fidesz) szerint az alkotmánymódosítás 1., 8. és 9. pontjának - a nemzetközi szerződésekről, a menekültek jogainak szabályozásáról és a miniszteri rendeletek kérdésköréről szóló résznek - nincs köze közvetlenül az uniós csatlakozáshoz, ezért azokat ki kell hagyni a módosítás szövegéből. A politikus úgy vélte, hogy a négy parlamenti párt december 2-án erről meg is állapodott. "A Fidesz számára elfogadhatatlan az árukapcsolás" - mondta Salamon. Azt Salamon nem volt hajlandó elárulni az újságíróknak, hogy a Fidesz jövő kedden hogyan szavaz majd a kérdésről a parlamentben.

Vastagh Pál (MSZP) szerint a Fidesz hétvégi kongresszusa után érthetetlen, hogy a párt miért ragaszkodik a vitatott pontok kihagyásához. Vastagh úgy vélte, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusának résztvevői kijelentették, hogy támogatják a csatlakozást.

Fodor Gábor (SZDSZ) idézte a november 27-i négypárti megállapodásról szóló jegyzőkönyvet, mely szerint Szájer József, aki a Fideszt aznap képviselte a tárgyalásokon, közölte: azok a kérdések, melyben nem sikerült megállapodniuk, már nem olyan lényegűek, hogy azoktól függne a szöveg elfogadása vagy el nem fogadása. "Ez a vita már nem az alkotmánymódosítás elfogadásáról szól. A Fidesz visszatáncolt a korábbi megegyezéstől és most akadályokat gördít a módosítás elfogadása elé. Ha a keddi szavazáskor az alkotmánymódosítás nem kapja meg a kétharmados többséget, akkor a Fidesznek kell magyarázkodnia" - mondta Fodor.

A csütörtöki egyeztetésen az MDF képviselője nem jelent meg, Fodor szerint azért, mert a párt már korábban jelezte, hogy elfogadja az alkotmánymódosítás kormány által benyújtott szövegét.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy döntéséről levélben is tájékoztatta a tárgyaláson az MSZP-t képviselő Vastagh Pált. A frakcióvezető közölte: az alkotmánymódosítással kapcsolatos álláspont kialakításában a csütörtökön napirendre került három kérdés nem befolyásolja az MDF-et. "Számos alkalommal hangot adtunk fenntartásainknak az alkotmánymódosítást illetően, mert meggyőződésünk, hogy a parlamenti egyeztetés során a szakmai szempontok háttérbe szorultak" - jelentette ki Herényi. Hozzátette: meggyőződésük, hogy a további egyeztetés az alkotmánymódosítás szakmai színvonalát nem rontja és nem javítja.