Lexának Pozsonyban kell felelnie a bűneiért

Vágólapra másolva!
Ha be is bizonyosodna, hogy Ivan Lexa volt szlovák kémfőnök állt az 1998-as Aranykéz utcai merénylet mögött, kicsi az esélye, hogy Magyarországon állítanák bíróság elé. Lexát a múlt héten tartóztatták le, mert azzal gyanúsítják, hogy felbújtóként felelős egy gyilkosságért. Az ellene valló tanúk azt is állítják, hogy ő rendelte meg az 1998-ban végrehajtott Aranykéz utcai merényletet. A magyar rendőrséghez szerdáig nem érkezett ezzel kapcsolatos bizonyíték.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem érkezett bizonyíték a magyar rendőrséghez az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban Szlovákiából - mondta az [origo]-nak Németh Lajos, az ORFK szóvivője. A szlovák rendőrség több tanút is kihallgatott az elmúlt hetekben Ivan Lexa volt szlovák kémfőnök ügyében. Ekkor derült ki, hogy terhelő vallomást tettek Lexára többek között az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban.

Lexát csütörtökön helyezték előzetes letartóztatásba, hivatalosan egyelőre csak Robert Remiás meggyilkolása ügyében felbújtással gyanúsítják. A szlovák belügyminisztérium szerint bebizonyosodott, hogy a titkosszolgálat akkori főnöke adott megbízást Remiás autójának 1996. április 29-i felrobbantására. Remiás több bűncselkeményben is érintett volt, többek között Michal Kovac volt szlovák elnök fiának elrablásáról is tudott. A nyomozók szerint az emberrablást is Lexa szervezte.

Eközben a pozsonyi Új Szó szerint szerdán hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt indult vizsgálat a Lexát augusztusban szabadon engedő három bíró ellen. A volt szlovák kémfőnök július 20-tól volt előzetes letartóztatásban, augusztus 16-án azonban egy háromtagú bírói tanács szabadon bocsátásáról döntött. Az ügyészség szerint azonban a bírók túllépték hatáskörüket.