Hivatalos felkérés irakiak taszári kiképzésére

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hivatalosan is felkérte Magyarországot, járuljon hozzá ahhoz, hogy egy esetleges iraki akció esetén a taszári bázison tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képezzenek ki. A kérés részleteiről csak azt követően adnak tájékoztatást, hogy annak tartalmát a miniszterelnök is megismerte.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az a hivatalos amerikai kérés, amelyben egy esetleges iraki akció esetén tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyek taszári bázison történő kiképzéséhez kérnek hozzájárulást. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese közölte, hogy a kérés részleteiről azután adnak tájékoztatást, miután annak tartalmát Medgyessy Péter miniszterelnök is megismeri.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kérését Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet adta át személyesen Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek kedden kora délután. A honvédelmi miniszter a csütörtökön tartott négypárti találkozón hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben a kormány saját hatáskörben is dönthetne, ám a korábbi gyakorlatnak megfelelően ehhez is a parlament jóváhagyását fogja kérni.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban Magyarországnak és 51 más államnak jelezte diplomáciai csatornákon keresztül, hogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek terjedése elleni nemzetközi összefogás keretében támogatást kérne. A múlt heti tájékoztatás szerint az amerikai kiképző és kiszolgáló személyzettel együtt összesen mintegy 4500 ember tartózkodna Taszáron; az érintettek első csoportja a jövő év elején érkezne.

A kiképzendők többsége az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő arab származású, de az USA fegyveres erőinek állományába tartozó személy. Az irakiakat amerikai katonai oktatók készítenék fel, a bázist pedig az amerikai és a magyar hadsereg közösen őrizné.

Magyar részről már előzetesen megfogalmazódtak azok a feltételek, hogy a kiképzésben részt vevők ne hagyhassák el a taszári bázist. A miniszter múlt szerdán Kaposváron a kormányfő megbízásából tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökét, Taszár, Kaposvár és a környező települések polgármestereit a bázis esetleges használatáról.