Újabb drogost küldene katonának a hivatal

Vágólapra másolva!
Ismét vitatott határozatot hozott a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egy polgári szolgálatra jelentkező fiatalember ügyében. A hivatal ezúttal is azért utasította el a kérelmet, mert a jelentkezőt korábban kábítószer-fogyasztás miatt a bíróság elmarasztalta. Az [origo]-nak nyilatkozó jogászok és a másodfokon eljáró munkaügyi minisztérium szerint azonban csak akkor lehet elutasítani a jelentkezést, ha a kérelmező erőszakos bűncselekményt követett el. Az [origo]-nak az elmúlt egy hónapban három olyan eset is a tudomására jutott, amikor a hivatal nem erőszakos cselekmény miatt utasított el polgári szolgálatos kérelmeket.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő fiatalember október közepén fordult a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, hogy a katonai szolgálatot kiváltó polgári szolgálatra jelentkezzen. Mint ahogy kérelmében megfogalmazta, lelkiismereti okok miatt nem kíván fegyveres szolgálatot folytatni. Hozzátette, hosszú ideje figyelemmel követi a pacifista mozgalmak tevékenységét, ő maga is részt vett már háborúellenes rendezvényeken, és már csak emiatt sem akar bevonulni a hadseregbe.

Drogvétség miatt alaptalan a lelkiismereti ok

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) november közepén kelt határozatában elutasította a fiatalember kérelmét, arra hivatkozva, hogy a kérelmezőt korábban kábítószerrel való visszaélés vétségében elmarasztalták. A hivatal álláspontja szerint: mivel a jelentkező elkövette a vétséget, ezért alaptalan a lelkiismereti okra való hivatkozása.

A fiatalembert tavaly szeptemberben egy évre próbára bocsátotta a bíróság, miután elmarasztalta kábítószerrel való visszaélés vétségében. A büntetlen előéletű fiú ellen azért indult eljárás, mert tavaly márciusban egy rendőri igazoltatás során olyan dohánypapírt találtak nála, amely marihuánás cigaretta elkészítésére is alkalmas. Ezt követően a fiatalembertől vizeletmintát vettek, amely kimutatta, hogy korábban kábítószert fogyasztott. A fiú - saját bevallása szerint - a rendőri intézkedés előtt néhány órával szívott el egy kábítószeres cigarettát.

Miután az FKH elutasította kérelmét, a fiatalember Csapody Tamáshoz, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ jogászához fordult, aki vállalta, hogy a fellebbezés során jogi segítséget nyújt számára. Az FKH határozata ellen a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz lehet fellebbezni.

Csapody Tamás az [origo]-nak elmondta, a hivatal döntése nem felel meg a jogszabálynak, a honvédelmi törvény szerint ugyanis csak akkor lehet elutasítani a polgári szolgálatra való jelentkezést, ha valaki erőszakos bűncselekményt követett el. A fiatalember ugyanakkor sem a rendőri intézkedés, sem a kábítószeres cigaretta megszerzése és fogyasztása során nem tanúsított semmiféle erőszakot. Csapody hozzátette, ráadásul a fiú sem a drogvétséget megelőzően, sem azóta nem követett erőszakos cselekményt.

Elutasítás lopás és drogvétség miatt is

Nem ez volt az első eset, hogy az FKH olyan határozatot hozott, amelyben nem erőszakos bűncselekmény miatt utasította el a polgári szolgálatra való jelentkezést. Mint azt az [origo] korábban megírta, egy fiatalember kérelmét azért utasították vissza, mert évekkel ezelőtt egy bevásárlóközpontban ellopott egy fürdőnadrágot. Egy másik kérelemre azért érkezett elutasító válasz, mert a jelentkezőt korábban - a mostani esethez hasonlóan - kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt elmarasztalták. A hivatal mindegyik esetben ugyanazzal indokolta döntését: a kérelmező által elkövetett cselekmény miatt alaptalan a lelkiismereti okra való hivatkozás.

A legutóbbi határozattal kapcsolatban is szerettük volna megszólaltatni az FKH polgári szolgálatos ügyekben illetékes igazgatási osztályvezetőjét, azonban nem sikerült elérnünk. Mikor a korábbi két eset kapcsán megkerestük a hivatalt, Rozsdás Ilona osztályvezető az [origo]-nak elmondta: döntésüket ők is próbának tekintik, és kíváncsiak arra, hogy a másodfokon eljáró Munkaügyi Minisztérium milyen határozatot fog hozni. Rozsdás Ilona hozzátette, álláspontjuk szerint a honvédelmi törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy csak erőszakos bűncselekmény esetén lehet elutasítani a polgári szolgálatos kérelmet. Az osztályvezető szerint a jogszabály csak példaként említi az erőszakos cselekményt mint lehetséges okot az elutasításra.

Az [origo] a korábbi esetek kapcsán megkereste a Munkaügyi Minisztériumot is, ahol közölték, folyamatban lévő ügyekről ugyan nem nyilatkoznak, de álláspontjuk szerint a honvédelmi törvény értelmében csak akkor lehet elutasítani a katonai szolgálatot kiváltó polgári szolgálatra vonatkozó kérelmet, ha az illető korábban erőszakos bűncselekményt követett el. Ezen a véleményen van a már idézett Csapody Tamás és Pelle Adrea ügyvéd is. Utóbbi annak a fiatalembernek nyújtott jogi segítséget, akinek még október közepén utasították el a kérelmét drogvétség miatt.

Csapody Tamás szerint nem megalapozottak az FKH azon érvei, miszerint a jogszabály csak példaként hozza fel az erőszakos bűncselekményt mint kizáró okot. Csapody úgy véli, a jogalkotó nem véletlenül emelte ki ezt a cselekménytípust és helyezte ezzel az erőszakra a hangsúlyt. A jogász az [origo] kérdésére hozzátette, a Munkaügyi Minisztériumtól azt várja, hogy olyan precedensértékű döntést hoz az ügyben, amely irányadóvá válik a közigazgatási hivatalok számára, és ezzel megszűnik a polgári szolgálatos engedélyek alaptalan elutasítása.