Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Különleges ügyosztály a korrupció ellen

Vágólapra másolva!
A szervezett bűnözéssel összefüggő gazdasági és korrupciós bűncselekmények nyomozását felügyeli majd a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya - írja a Népszabadság. A januártól működő osztály többek között a Happy End Kft., a Millenáris Kht. és a Concordia Rt. ügyeinek vizsgálatával kezdi munkáját.
Vágólapra másolva!
Az EU országjelentése bírálja a korrupciót és a romák helyzetét/itthon/20021009ezeu.html

A Fővárosi Főügyészségen januárban külön osztályt alakítanak ki a rendkívüli érdeklődést kiváltó ügyek vizsgálatára. A Legfőbb Ügyészségen (LÜ) már működik egy ilyen osztály, amelyről az országjelentés is elismerően beszél. Ez a szervezet országos hatáskörrel fogja össze a jellegük vagy súlyuk miatt kiemelt jelentőségű eseteket. A LÜ azért döntött arról, hogy a Fővárosi Főügyészségen is létrehozza ezt az osztályt, mert az sikeres volt, és mert az országosan kiemelt ügyek 90 százaléka a Fővárosi Főügyészségen volt - mondta a Népszabadságnak Ihász Sándor, a most alakult kiemelt ügyek osztályának vezetője.

A kilenc ügyésszel felálló osztályra azok kerültek, akik kimagasló szakmai színvonalon dolgoztak, átlagon felüli az elhivatottságuk, és többségüknek gazdasági szakjogászi diplomája is van. Az osztály látja majd el a nyomozás felügyeletét és a vád képviseletét azokban a fővárosi vonatkozású ügyekben, amelyek a szervezett bűnözés, a korrupció és a gazdasági bűnözés jegyeit hordozzák, a közpénzek eltűnésével kapcsolatosak, és azokat a közvélemény kiemelt figyelemmel kíséri. Ide tartoznak majd a bűnszervezet létrehozásának és irányításának gyanúja miatt indult ügyek, a közélet tisztaság elleni bűncselekmények közül pedig azok, amelyeket bűnszövetségben követtek el.

Január 1-jén 20 üggyel kezdik a működést, melyek között megtalálható például a Concordia, a Postabank, a Happy End Kft., a Millenáris Kht., az ISM stadionbeléptető-rendszere és az MTV korábbi gazdálkodása miatt indult eljárás - tájékoztatta a Népszabadságot Dr. Ihász Sándor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről