Magyar-román egyezmény a státustörvényről

Vágólapra másolva!
Stratégiai partnerségi nyilatkozatot írt alá pénteken Budapesten Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök. A két kormányfő megbeszélése után aláírt dokumentum a kedvezménytörvényhez kapcsolódó további kétoldalú egyeztetések menetét és tematikáját szabja meg. A tárgyalások egy héten belül, külügyminiszteri szinten folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter Adrian Nastaseval folytatott megbeszélése után kijelentette: az aláírt stratégiai dokumentum Magyarország és Románia XXI. századi együttműködésének kereteit szabja meg. A magyar miniszterelnök szerint a megbeszélésen a kedvezménytörvény módosítására tett magyar javaslatokat a román fél az európai normákkal összeegyeztethetőnek minősítette, ugyanakkor további pontosításokat kért.

Megegyeztük abban, hogy egy héten belül a két külügyminiszter tárgyalásokat folytat majd, amelyek eredményeként olyan kedvezménytörvényt tudunk a magyar parlament elé terjeszteni még ebben az évben, amely megfelel az európai normáknak, a határon túli magyarság érdekeinek, és figyelembe veszi a szomszédos országok szempontjait is - közölte Medgyessy.

Adrian Nastase hangsúlyozta, hogy a kisebbségek helyzete igen fontos kérdés, de nem az egyetlen, amiről Magyarországnak és Romániának tárgyalnia kell. A román miniszterelnök leszögezte: továbbra is úgy véli, hogy a kisebbségek helyzetét illetően elsődleges felelőssége azon ország kormányának van, ahol a kisebbség él, és ezen kormánynak kötelessége betartani az európai normákat.

A román miniszterelnök a megbeszélést követően emlékeztetőt adott át Medgyessy Péternek, amely a gazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeire vonatkozó román javaslatokat tartalmazza. Adrian Nastase fontosnak nevezte, hogy biztosítsák a szükséges bizalmat és a párbeszéd komolyságát a kétoldalú tárgyalásokon. Mint mondta, továbbra is alapoznak Magyarország támogatására Románia EU-csatlakozása tekintetében, és köszönetet mondott a NATO-csatlakozáshoz nyújtott magyar támogatásért.