Rendőrségi vizsgálat a Való Világ-függő ellen

Vágólapra másolva!
A bajai önkormányzat egyik munkatársa négy nap alatt 2108 alkalommal hívta a hivatal telefonjáról az RTL Klub Való Világ műsorát emelt díjas számon. Az ismeretlen telefonáló ezzel 230 ezer forintos számlát csinált az önkormányzatnak, amit már a rendőrség vizsgál. A magyarországi közintézmények többségében valamilyen formában ellenőrzik a dolgozók hívásait, általában nem elérhetőek a külföldi és emelt díjas telefonszámok.
Vágólapra másolva!

Összesen 2108 alkalommal hívta valaki négy nap alatt a Való Világ távszavazásán az egyik szereplő telefonszámát októberben. Ezzel 230 ezer forintos számlát csinált az önkormányzatnak.

Az esetre azután derült fény, hogy megérkezett a hivatalba a szokatlanul magas októberi telefonszámla. Völgyesi László főjegyző, miután értesült az esetről, hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett. A Bács-Kiskun megyei rendőrség már vizsgálja az ügyet. Egyelőre nincs gyanúsított, ugyanis nem sikerült beazonosítani a lelkes Való Világ-rajongót.

A bajai önkormányzatnál történt esethez hasonló hatalmas számlát valószínűleg kevés közpénzekből működő hivatalban lehetett volna csinálni titokban. Az [origo] által megkérdezett intézmények mindegyikében szabályozzák valahogyan a telefonálást.

A komlói önkormányzatnál mindenkinek személyes telefonkódja van, így ellenőrizhető, hogy ki milyen számokat hívott. A részletes híváslista miatt bukott le nemrég az önokormányzat egyik munkatársa, aki a jegyző gyanúja szerint telefonbetyárkodott, ezért elbocsátották a hivatalból.

A fővárosi önkormányzatnál is ellenőrzik a telefonálást. Itt az osztályvezetőknek kell minden hónapban jóváhagyniuk beosztottjaik hívásait, ha van olyan szám, amit a főnök nem ír alá, azt kifizettetik a beosztottal - mondta Gógl György, a gazdasági és ellenőrzési ügyosztály vezetője. Külföldre csak osztályvezetők és ennél magasabb beosztású vezetők telefonálhatnak. Az emelt díjas hívásokat pedig már évekkel ezelőtt letiltották, egy, a bajaihoz hasonló eset kapcsán.

A Fővárosi Bíróságon csak becsületkassza működik. Cserni János titkárságvezető szerint a magánhívásokat be kell fizetni, de azt már nem ellenőrzik, hogy ki milyen számokat hívott és ebből mit vallott be. Csak akkor figyelnek oda valakire, ha kirívóan magas számlát produkál. Az emelt díjas hívásokat azonban itt is letiltották, és külföldre is csak néhány készülékről lehet telefonálni.

A Magyar Művelődési Intézetben elméletileg csak 10 ezer forintot telefonálhatnak el egy hónapban az ügyosztályok - a kisebb létszámú osztályok pedig csak 5 ezret. Azt azonban nem büntetik, ha a limitösszeg felett beszélnek a munkatársak, pedig gyakorlatilag folyamatosan túllépik a 10 ezres keretet.