Továbbra sincs megegyezés az alkotmánymódosításról

Vágólapra másolva!
A csütörtök esti négypárti egyeztetésen sem tudtak megegyezni a felek az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról. Az álláspontok ugyanakkor közeledtek, így reményeik szerint a jövő héten megegyezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Vastagh Pál (MSZP), Fodor Gábor (SZDSZ) Salamon László (Fidesz) és Ékes József (MDF) részvételével megtartott egyeztetésen továbbra is nyitva maradt mind a három kérdés. A felek szerint ugyanakkor halvány elmozdulás történt, mind a népszavazást, mind az ország szuverenitását, mind a parlament és a kormány viszonyát illetően.

Salamon azt mondta, úgy tűnik, az MSZP hajlandó megvizsgálni egy másik szöveget a szuverenitást illetően. Ugyanakkor úgy látja, a parlament és az országgyűlés viszonyát illetően már nem kettő, hanem három álláspont ütközik. Szerinte ugyanis az SZDSZ sem ért egyet a kormány javaslatával. Az ellenzék szerint a népszavazást illetően a legmerevebbek az álláspontok. A kormánypártok szerint viszont maximálisan nyitottak, hogy mielőbb megegyezhessenek az alkotmánymódosításról. A Fidesz most azt javasolta, hogy a népszavazás kérdését külön törvényben rendezzék, az alkotmány pedig csak az ügydöntő népszavazás tényét rögzítse.

Az országgyűlés előtt lévő szöveg sem tartalmaz konkrét időpontot, épp az ellenzék korábbi tiltakozása miatt. Az egyeztetést kedden folytatják.