Rakétabázis épülhet Budapest környékén

Vágólapra másolva!
A főváros közelében alakíthatnak ki rakétabázist, ha csatlakozunk az USA rakétavédelmi programjához. Szakértők szerint a rendszer idetelepítése jelentős biztonsági kockázattal jár.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a főváros közelében alakítanák ki Magyarország NATO-felajánlása után az újabb amerikai támaszpontot, ahová 20-25 rakétaindítót telepítenének. Minderre csak akkor kerül sor, ha csatlakozunk az USA rakétavédelmi programjához.

Bekeményítenek a prágai rendőrök a NATO-csúcsra/nagyvilag/20021119apragai.htmlA NATO értelme a tét Prágában/nagyvilag/20021118anato.html

A honvédelmi tárca vezetése szorgalmazni fogja, hogy részt vegyünk az amerikai rakétavédelmi programban, mert ez növelné az ország biztonságát - mondta a Magyar Hírlapnak Bocskai István. A tárca kommunikációs igazgató-helyettese szerint ez nem azt jelenti, hogy ballisztikus támadó rakéták megsemmisítésére készült ellenrakétákat telepítenének ide.

Az biztos, hogy a ha lesznek rakéták, vagy rakétát megsemmisítő rendszerhez tartozó bemérő- illetve átjátszóállomások, akkor ezeket amerikai katonák működtetnék, amerikai költségen.

Magyarország részvételi szándéka nem több, mint gesztus - állítják szakértők - miután az összvédelmi ernyő kiépítése még el sem kezdődött, és nem született döntés európai kiterjesztéséről sem. Bár hozzáteszik, a szövetség kritikái miatt sok hasonló felajánlást kell tennünk.

A 100 milliárd dollárra becsült rakétavédelmi rendszer kiépítése Washington szerint azért szükséges, mert attól tartanak, hogy Észak-Korea, Irán és Irak veszélyt jelent a világ vezető gazdaságaira. Bár jelenlegi felderítési adatok szerint az említett országok egyike sem rendelkezik interkontinentális ballisztikus rakétával, nem biztos, hogy ez tíz év múlva is így lesz.

A lapnak nyilatkozó Szentesi György haditechnikai szakértő szerint a felajánlás ellenére sem biztos, hogy kitüntetett szerephez jut Magyarország. Lehetséges, hogy csak a rendszer egyes elemei kerülnek ide. Ha azonban rakétaindítókat telepítnek az országba, akkor csak olyan helyen lehet, ami könnyen elérhető, közúton, vasúton és a közelben katonai szállítógépek fogadására alkalmas repülőtér van. Egy neve elhallgatását kérő vezető katonatiszt szerint ez elsősorban a fővárosban, esetleg Debrecen környékén lehet.

A Fidesz szerint rakéták vagy radarrendszerek jelenléte biztonsági kockázatot jelent. Ezt Szentesi György és Bocskai István is tagadta.