Népi kezdeményezés a kistérségi megbízottak miatt

Vágólapra másolva!
A Fidesz két országgyűlési képviselője tájékoztatást kér Kiss Elemértől, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztertől arról, milyen pályázatok alapján nevezték ki a kistérségi megbízottakat. Közölték: ha nem kapnak érdemi választ népi kezdeményezést indítanak ügyükért.
Vágólapra másolva!

A Fidesz két országgyűlési képviselője a kistérségi megbízottak leváltása ügyében írásban kért tájékoztatást Kiss Elemértől, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztertől csütörtökön.

Bánki Erik és Kékkői Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: meg akarják tudni, milyen pályázatok érkeztek, valóban indokolt volt-e a kistérségi megbízottak - országos szinten 99 százalékos arányú - leváltása.

"Erre eddig nem teremtett lehetőséget a Miniszterelnöki Hivatal, az illetékes államtitkárság, ezért úgy érezzük, hogy a kormányzatnak van titkolnivalója az ügyben. Gyakorlatilag ezzel elismerik azt, hogy nem szakmai alapon történtek a kinevezések, hanem a pártkapcsolatok figyelembevételével" - közölték a képviselők.

Bánki Erik, a Fidesz Baranya megyei elnöke elmondta, hogy Baranya megyében valamennyi megbízottat visszahívtak. "Kirívó példaként említette Kékkői Zoltán képviselő kerületét, ahol - mint mondta - az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének kampányfőnöke lett a kistérségi megbízott."

Bánki Erik tájékoztatása szerint a jobboldali pártok interpelláltak, kérdést, azonnali kérdést tettek fel a parlamentben, de egyik esetben sem kaptak kielégítő választ, az illetékesek nem indokolták meg a kistérségi megbízottak lecserélését. Bánki Erik kijelentette: ha nem kapnak érdemi választ, akkor újabb interpellációkat intéznek a miniszterhez, és javasolni fogják az önkormányzatoknak, kérjenek választ arra, hogy az általuk jónak minősített kistérségi megbízottakat miért kellett lecserélni. "Tehát, ha úgy tetszik, akkor ebből egy népi kezdeményezést fogunk indítani" - jelentette ki.

A sokat bírált kinevezési gyakorlat miatt a kormány nemrég úgy döntött, megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy januártól a kistérségi megbízottak munkáltatói joga a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) helyett a kistérségi társulásoké legyen.