Törvénysértő az Orvosi Kamara etikai kódexe

Vágólapra másolva!
Törvénysértőnek, a versenyjog szabályaiba ütközőnek ítélte a Legfelsőbb Bíróság a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének azon pontját, amely orvosi szolgáltatások minimális díjtételeire vonatkozik. Az LB szerdán kihirdetett másodfokú jogerős ítélete a Gazdasági Versenyhivatalnak adott igazat, ám a korábban kiszabott 1 millió forintos bírságot 200 ezer forintra mérsékelte.
Vágólapra másolva!

A kamara kódexe etikai vétségnek minősíti, ha az egészségügyi szolgáltató a foglalkoztatás-egészségügyi esetekben az előírt legalacsonyabb ajánlott ár alá ment ajánlatával. A kamara jogi képviselője szerint a vitatott rendelkezést az orvosok nagyobb fizetéshez juttatása motiválta, nem pedig árkartell létrehozása. Elmondása szerint a kamara érzékelte, hogy a munkahelyi egészségügyi szolgáltatások terén kedvezőtlen árverseny indult, ez ellen akartak fellépni a tervezett szabályozással.

A kamara jogi képviselője a tárgyaláson elmondta: a foglalkoztatás-egészségügyben a szolgáltatás megvásárlója a munkáltató, de a szolgáltatást a munkavállaló veszi igénybe, és érdekeik nem feltétlenül esnek egybe. A kamara éppen a munkahelyi egészségügyi szolgáltatás minimális színvonalának megteremtése, a szolgáltatást igénybe vevők érdekében alkotta meg az etikai kódex vitatott pontját - mondta.

A Gazdasági Versenyhivatal által indított felügyeleti eljárás szerint a rendelkezés törvénybe ütközik, mert versenyjogi korlátozást jelent. A hivatal álláspontja szerint az orvosok a versenyjog szabályai alá eső piacon tevékenykednek, ám a kódex rendelkezése akadályozza a verseny lehetőségének kialakulását és korlátozza a fogyasztó választási lehetőségeit.

A versenyhivatal a rendelkezés miatt 1 millió forintos bírsággal sújtotta a kamarát, amely keresetet nyújtott be a döntés ellen. A közigazgatási perben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság helybenhagyta a versenyhivatali határozatot. Az LB szerdán a bírság összegét 1 millió forintról 200 ezerre csökkentette.