Napi egyórás kameraszünet a Big Brotherben

Vágólapra másolva!
Amennyiben az ORTT továbbra is ragaszkodik ahhoz a megoldáshoz, hogy a Big Brother című műsorban legyen minden nap egy óra, amikor kikapcsolják a kamerákat, a tv2 eleget tesz a kérésnek. A tv2 vezetői fellebbeztek a médiahatóság korábbi hétmilliós bírsága ellen, szerintük -egy estetet kivéve - nem szerepelt öncélú szexualitás a műsorban a kora esti adásokban.
Vágólapra másolva!

Kerekasztal-beszélgetésre hívta Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke a kereskedelmi televíziók vezetőit a valóságshow-k miatt kialakult viták tisztázása érdekében. Korábban ugyanis a médiahatóság megbírságolta a tv2-t, mert a Big Brotherkora esti adásaiban többször is megsértette a médiatörvény előírásait. Körmendy-Ékes már a bírság bejelentése után közölte, hogy személyesen akar egyeztetni a kereskedelmi tévék vezetőivel, mert a bírságoknak nincs igazi visszatartó erejük.

Szeptember 19-én az ORTT megállapította, hogy a tv2-n sugárzott Big Brothercímű műsor szeptember 1. és 11. között több alkalommal is megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. Ezért az ORTT pénzbüntetéssel, közel 7 millió forintos bírsággal sújtotta a csatorna műsorszolgáltatóját.

A médiahatóság jogsértőnek találta, hogy a show-ról naponta este 7 óra körül sugárzott összefoglaló öncélú szexualitás kategóriájába tartozó jeleneteket tartalmazott, és ez ártalmas a kiskorúak személyiségfejlődésére. Ilyen típusú műsort csak 23 óra után lehet sugározni. Ezzel kapcsolatban az ORTT elnöke elmondta, hogy az egészséges erotikával nincs baja a hatóságnak, de szerintük ez már egészségtelen.

Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy fellebbeztek a döntés ellen, a bírságot egyelőre nem fizetik be. Az ORTT által kifogásolt jelenetekkel kapcsolatban Kereszty úgy vélte, hogy csak egyszer - amikor Évi meztelenül táncolt - hibáztak azzal, hogy a kora esti műsorban levetítették a jelenetet. A többi kifogásolt részek közül némelyik - a vezérigazgató szerint - akár felvilágosító jelenetként is felfogható. Kereszty azt is közölte, hogy a továbbiakban jobban odafigyelnek majd arra, hogy milyen jelenetek kerülnek az esti és milyenek az éjszakai adásba.

A korábbi ORTT-határozat kifogásolta, hogy szeptember 2-án este fél kilenckor adásba került egy csoportos beszélgetés, ahol a téma az ondó mint táplálék, illetve arckrém volt. Szeptember 4-én pedig az került adásba, amikor az egyik szereplő mellbimbóméretet vett a másiktól. Kifogásolták emellett egy női szereplő gumióvszer-bemutatóját egy banánnal. Évi maszturbációja és felajánlkozása szintén fél kilenc körül került adásba - ez különösen törvénysértő -, áll az ORTT megállapításában.

Kereszty egy ORTT-felvetésre elmondta, ha a médiahatóság ragaszkodik ahhoz a megoldáshoz, hogy egyórás kameraszünetet vezessenek be a műsorban, akkor ezt a kérést teljesítik. Az ORTT szerint egy 24 órás közvetítés, amikor egy ember egész napját kamerák rögzítik, az az emberi méltóság súlyos csorbulásához vezet. A médiahatóság elnöke szerint ezért kellene bevezetni - a francia példát követve - a napi egyórás kameramentes időszakot. A kerekasztal-beszélgetés végeztével az ORTT elnöke, Körmendy-Ékes Judit hivatalos megbeszélést kezdeményezett a televíziók képviselőivel.